in

“Rekli smo zbogom poslednjem diktatoru u Evropi”

“Rekli smo zbogom poslednjem diktatoru u Evropi”

Novoizabrani predsednik Crne Gore, Jakov Milatović obratio se javnosti nakon ostvarene ubedljive pobede u drugom krugu predsedničkih izbora.

„Večeras je noć koju smo čekali više od trideset godina, neka nam je srećna ova pobeda“, rekao je.

„Rekli smo veliko dobro veče i dobar dan jednoj bogatijoj i uspešnijoj Crnoj Gori. Večeras ostavljamo prošlost u prošlosti, snažno koračamo u budućnost. Pozivam sve da večeras dostojanstveno slave“, kazao je Milatović i dodao:

Rekli smo zbogom jednom pogubnom režimu i poslednjem diktatoru u Evropi“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Milatović je rekao da Crnu Goru više niko neće svađati.

Dodao je da je ovo istorijsko veče i još jednom pozvao da se dostojanstveno slavi jer, kako kaže, ništa ne treba da unizi veliki uspeh.

Podsetimo, prema rezultatima Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), kandidat pokreta Evropa sad Jakov Milatović, prema projekciji na 89,3 odsto uzorka, osvojio je 60,1 odsto glasova u drugom krugu predsedničkih izbora u Crnoj Gori, a aktuelni šef države Milo Đukanović 39,9.

Glasalo je 69,33 odsto birača, što je pet odsto više nego u prvom krugu.

Prema podacima CDT-a na osnovi 100 odsto obrađenih glasova Milatović je osvojim 58,9 odsto, dok je Đukanović osvojio 41,1 odsto glasova.

Ko je novi predsednik Crne Gore Jakov Milatović: Studirao na Oksfordu

Jakov Milatović, jedan od lidera pokreta Evropa sada, pobedio je u drugom krugu predsedničkih izbora protivkandidata Mila Đukanovića.

Centar za monitoring i istraživanje saopštio je da na osnovu više od 90 odsto obrađenog materijala, Jakov Milatović ima 60,1 odsto glasova, a Milo Đukanović 39,9.

Treba napomenuti da je u TV duelu, nekoliko dana pre održavanja drugog kruga izbora, poručio Đukanoviću da će ga pobediti u nedelju.

„Ja ću vas, gospodine Đukanoviću, da pošaljem u političku prošlost u nedelju, to znamo i vi i ja, to je matematika, a na kraju, to su i godine. Okrenućemo novu stranicu demokratskog i ekonomskog razvoja Crne Gore“, naglasio je tada Milatović.

Rođen je 1986. godine u Podgorici, gde je završio osnovnu školu i Gimnaziju sa diplomom Luča. Osnovne studije završio je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, sa prosečnom ocenom 10 i bio je student generacije.

Kao stipendista američke vlade boravio je na Univerzitetu savezne države Ilinoj, kao stipendista austrijske vlade na Univerzitetu u Beču, a kao stipendista Evropske komisije na Univerzitetu u Rimu. Magistarske studije u oblasti ekonomije završio je na Univerzitetu Oksford kao stipendista britanske vlade.

Radio je u NLB banci, Dojče banci, a onda u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD).

Druga iskustva i usavršavanja sticao je u okviru nemačke Fondacije Konrad Adenauer, Londonske škole ekonomije, Univerziteta u Pekingu, Liderske akademije Univerziteta Standford, i drugih.

Autor je više stručnih radova i koautor je dve knjige.

Milatović je bio ministar ekonomskog razvoja u Vladi Zdravka Krivokapića, kao i kandidat za gradonačelnika Podgorice.

On je u predsedničku trku ušao silom prilika. Naime, predsedništvo „Pokreta Evropa sad“ krajem januara izabralo je svog lidera Milojka Spajića kao predsedničkog kandidata.

Spajić je, kao i Milatović, bivši su ministar, a „Evropa sad“ je bio naziv njihovog ekonomskog programa. Kasnije su formirali pokret istog imena, a koji je bio najveći pobednik lokalnih izbora 2022, kada je Milatoviću bila namenjena funkcija gradonačelnika Podgorice.

Međutim, zbog problema oko prebivališta i dvojnog državljanstva Državna izborna komisija (DIK) odbila je Spajićevu kandidaturu za predsednika Crne Gore, pa se kandidovao Milatović.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(B92)


Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /