in

Ruska uprava u regionu Herson: “Pauza pa akcija”

Oglasila se ruska uprava u regionu Herson na jugu Ukrajine. Ruska uprava je saopštila da pauzira u pripremama za referendum o pripajanju te teritorije Rusiji.

„Bili smo spremni za glasanje, želeli smo da pripremimo referendum vrlo skoro ali zbog aktuelnih događaja mislim da ćemo napraviti pauzu za sada“, rekao je za rusku javnu televiziju Rusija jedan Kiril Stremousov, prvi čovek ruskih vlasti u Hersonu.

Rekao je da se tu radi o praktičnim stvarima, da ne treba ići suviše brzo, već sprovoditi glavne zadatke kao što su prehrana stanovništva i osiguranje bezbednosti stanovništva.

Nešto kasnije on je nastojao malo da ublaži te reči navodeći da se ne radi o pauzi jer datum referenduma nije ni bio određen. On je u videu objavljenom preko Telegrama rekao da će referendum biti održan šta god da se desi i da ga niko neće otkazati.

„Ne ide sve tako brzo (kao što je predviđeno) kako kažemo ovde, ali će se stvari desiti u praksi“, rekao je.

Ruske vlasti u ukrajinskim regionima Herson i Zaporožje govorile su da pripremaju referendume za pripajanje tih oblasti Rusiji već ove jeseni po scenariju već sprovedenom 2014. prilikom pripajanja Krima, prenosi Frans pres.

Herson i ta oblast, međutim, na meti su ukrajinske kontraofanzive, Ukrajinci kažu da su povratili neke teritorije, naneli gubitke Rusima i poremetili ruske linije snabdevanja tako što su onesposobili glavne mostove u toj zoni.

Noćas su Ukrajinci saopštili da su uništili jedno skladište municije kao i jedan pontonski most i da su povratili neka mesta.

Prema ukrajinskoj Južnoj komandi, snage Kijeva pre svega hoće da poremete sistem upravljanja trupama i sistem logistike ruske vojske pomoću vazdušnih i artijerijskih udara.

Ukrajinska vojska je takođe saopštila da je u regionu Zaporožje uništila zalihu glasačkih listića odštampanih za referendum u toj oblasti, čiji datum još nije određen.

Rusko ministarstvo odbrane je u dnevnom saopštenju navelo da je nanelo teške gubitke Ukrajincima koji su pokušali da se učvrste u nekim zonama na okupiranom jugu Ukrajine.

Poštovani čitaoci – Naše autorske tekstove objavljujemo samo na socijalnoj mreži Vkontakte  i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389   Naš Telegram kanal – https://t.me/

(beta)