in

Sve više Austrijanaca ne može da plati račune

Poskupljenja i sve skuplji život pravi probleme sve većem broju Austrijanaca, pa već sada 14 odsto građana Austrije više nije u mogućnosti da plati sve račune.

U avgustu je inflacija prema procenama iznosila 9,1 odsto, a po prvi put posle 12 meseci je došlo do stagnacije na jako visokom nivou, nakon dugog trenda neprestanog rasta.

Istraživanje koje je sprovelo Udruženje trgovaca Austrije pokazuje da 83 odsto Austrijanaca brine poskupljenje.

Posebno je alarmantno što sve više nije u mogućnosti da poplaća sve račune.

Tako 18 odsto Austrijanaca kaže da više ne može da uredno plaća rate kredita, a 14 odsto tvrdi da nije u mogućnosti da plati sve dospele račune.

Velika većina Austrijanaca, odnosno 75 odsto, trenutno kupuje jeftinije namirnice, a 19 odsto se ograničava na kupovinu samo za život potrebnih potrepština.

Istraživanje pokazuje da je 52 odsto Austrijanaca navelo da im se pogoršao kvalitet života u odnosu na vreme pre talasa poskupljenja.

Što se uštede tiče Austrijanci štede, na primer, tako što izbegavaju odlazak u restorane (53 odsto), ali i u noćne klubove (42 procenata), bioskope (41 odsto).

Što se kupovine tiče 41 odsto ističe da štedi prilikom nabavke odeće, a 34 odsto ne kupuje nameštaj ili dekoraciju.

„Štedljiviji pristup građana osećaju pre svega ugostitelji i trgovci robe koja nije iz pehrambenog sektora“, ukazuje predsednik Udruženja trgovaca Rajner Vil.

On je istakao da istraživanje pokazuje kako je kritična situacija, a rezultat toga je udvostručenje broja stečaja.

„Ukoliko ne bude vlada delovala pod hitno do kraja godine će do 6.000 trgovaca zatvoriti svoje radnje“, upozorava Vil.

Poštovani čitaoci – Naše autorske tekstove objavljujemo samo na socijalnoj mreži Vkontakte  i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389   Naš Telegram kanal – https://t.me/

(tanjug)