in

Moćni čaj od ove biljke leči mnoge bolesti, a pravi se ovako

Moćni čaj od ove biljke leči mnoge bolesti, a pravi se ovako

Najpoznatija sukulentna biljka, odnosno ona koja ima mesnate i sočne listove, na našim prostorima je svakako prelepa i moćna čuvarkuća (lat. Sempervivum tectorum).

Gotovo da nema doma u kom se ne može naći ova prelepa biljka, a poznato je da ona, pored toga što ulepšava životni prostor, pomaže i kod niza zdravstvenih tegoba.

Postoji više od 40 vrsta čuvarkuća, a skoro svaka je od velike koristi za zdravlje. Za to se upotrebljava i cela sveža biljka i samo njen moćni list.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Čuvarkuća je poznata po brojnim blagotvornim dejstvima, pre svega zahvaljujući obilju vitamina A i C u svom sastavu i jabučnoj mravljoj kiselini. Tu su i fitoencidi sa snažnim antiseptičnim dejstvom, kao i brojne druge materije koje jačaju organizam i pomažu mu da se odbrani od bolesti i infekcija.

Uz to ona u svom sastavu ima tanin, biljnu sluz, masno ulje, smolu, kalcijum-malat, mravlju i jabučnu kiselinu… Zato ni ne čudi što se našla u receptima za mnoge narodne lekove.

Najpoznatija je po tome što se koristi kod upale uha, kada se nakapa malo svežeg soka čuvarkuće, a delotvorna je i kod dijareje, čireva, upalnih procesa mokraćnih kanala, kao umirujuće sredstvo, u jačanju imuniteta, kod zadržavanja vode, opekotina, rana, hemoroida bradavica…

Međutim, malo je poznato da je čuvarkuća biljka koja čini čuda za zdravlje žene! Ona se pokazala da odlično pomoćno sredstvo kod mioma, policističnih jajnika, polipa, bolnih i obilnih menstruacija…

Snažna čuvarkuća može da koristi na mnogo načina, a uz nakapavanje njenog sadržaja u upaljeno uho, najpopularniji je efikasni čaj od čuvarkuće, prenosi Novi.ba.

Čaj od čuvarkuće

Sastojci:
10 grama svežeg lista čuvarkuće
250 mililitara vode

Priprema:
Odmah potopite lišće u vodu, pa kuvajte oko 15 minuta. Potom ostavite poklopljeno najviše pet minuta, pa procedite i ostavite da se hladi.

Primena:
Popijte jednu šolju izjutra na prazan stomak, pa tokom dana na sat vremena pijte po jednu supenu kašiku.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(krstarica)


Autorska prava Webtribune / Tekst / Slika / Video /