in

Banka Kredi Suis za održanje likvidnosti uzima do 50 milijardi franaka od centralne banke

Banka Kredi Suis za održanje likvidnosti uzima do 50 milijardi franaka od centralne banke

Credit Suisse je saopštila da preduzima odlučne mere da ojača svoju likvidnost, dok su akcije banke juče pale za 24 odsto, nakon što je objavljeno da su pronašli “slabost u finansijskom izveštavanju.

To je izazvalo opštu prodaju na evropskim tržištima i strahove da će nastupiti veća finansijska kriza, navodi Bi-Bi-Si (BBC).

“Moj tim i ja smo rešeni da brzo napredujemo kako bismo pružili jednostavniju i fokusiraniju banku izgrađenu na potrebama klijenata”, saopštio je izvršni direktor “Credit Swisse” Ulrih Kerner.

Problemi u bankarskom sektoru javili su se prošle sedmice, kada je u SAD propala “Banka Silicijumske doline” (Silicon Valley Bank), 16. po veličini banke u zemlji, da bi dva dana kasnije usledio kolaps “Signačer banke” (Signature Bank).

Švajcarska nacionalna banka, koja je centralna banka Švajcarske, i Švajcarska uprava za nadzor finansijskog tržišta nastojali su da smire strahove investitora, rekavši da su spremni da pomognu Credit Suisse-u ako bude potrebno.

Za švajcarske finansijske institucije važe stroga pravila kako bi se “osigurala njihova stabilnost”, a Credit Suisse ispunjava zahteve za banke koje se smatraju sistemski važnim, rekli su regulatori.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /