in

Бег инвеститора у сигуран долар и јен након атентата на Абеа

Абе је упуцан данас током говора у предизборној кампањи, рекао је портпарол јапанске владе. Његово стање је критично.

Јен је порастао за чак 0,5 посто непосредно након објаве те вести, након чега се усталио на око 135,60 јена за долар, извештава Ројтерс.

Аналитичари кажу да се инвеститори, по устаљеној навици, на лоше вести реагују инстиктивно окретањем ка куповини долара и јена, који важе за сигурна уточишта.

Јапанска валута је у првој половини ове године пала за скоро 16 процената према долару, али је у последње време наишла на подршку инвеститора услед страховања везаних за глобални раст и ризике од промене политика централних банака који потресају тржишта.

Евро је наставио да клизи ка изједначавању паритета према долара јер инвеститори брину да би енергетска криза изазвана неизвесношћу око снабдевања гасом из Русије могла да гурне Стари континент у рецесију. Евро је пао ове недеље за више од 2,0 одсто и дотакао на азијском трговању најнижи ниво у последње две деценије од 1,0140 долара.

Пад јединствене валуте допринео је јачању доларског индекса данас на 20-годишњи максимум од 107,080 поена.

Аустралијски долар је ослабио прем америчком ривалу за 0,3 процента, на 0,6820 УСД, док се новозеландски долар спустио за 0,2 посто на 0,6167 америчких долара.

Британска фунта је релативно добро прошла у овонедељном политичком хаосу који је задесио Уједињено Краљевство, при чему је у односу на прошлу седмицу изгубила 0,7 одсто вредности, али је данас задржала највећи део добитака које је остварила у четвртак након што је премијер Борис Џонсон дао оставку, чиме је окончао неизвесност око његове политичке будућности, наводи Ројтерс.

Фунта се, према последњим расположивим подацима, тргује за 1,2015 долара и на путу је да према посрнулом евру забележи најбољу недељу у последње више од две године.

На крипто тржиштима, биткоин се опоравља, при чему је у овој седмици ојачао за скоро 14 процената, на 22.000 долара.