in

Begović: Srbija uložila mnogo u jak ekosistem za razvoj tehnoloških inovacija

Begović: Srbija uložila mnogo u jak ekosistem za razvoj tehnoloških inovacija

Begović je to izjavila na “Srpsko-francuskom inovacionom forumu 2023″u Beogradu na temu inovacija i njihovog razvoja od ideje do realizacije i izlaska na tržište, koji je organizovala ambasada Francuske u Srbiji, a na kome je pored nje, između ostalih, učestvovao ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar i generalna direktorka arhitektonske agencije Vilmot Borina Andriu.

“Srbija ima dugu tradiciju dobrog obrazovanja i razvoja nauke, posebno u STEM oblasti, sa 123 fakulteta i 65 istraživačkih instituta. Imamo puni pristup fondovima EU uključujući “Horizon Europe”, ali pored toga Srbija je formirala nacionalni fond za finansiranje nauke i inovacija, a to su pomoćni mehanizmi za razvoj nauke, ali i ekosistem koji vrednuje preduzetništvo i inovacije”, istakla je Begović govoreći na forumu.

Dodala je da inovacije ne znače samo osmišljavanje i razvoj novih proizvoda ili tehnologija već se one ogledaju i u pronalaženju novih rešenja problema i unapređenju postojećih rešenja.

“Pre 20 godina je lansiran program bilateralne naučne saradnje između Francuske i Srbije “Pavle Savić” koji je i dalje uspešan.

Dodaje da će novi prograd “Misija Francuska” koji je predstavljen na forumu dodatno doprineti srpsko-francuskoj naučno-tehnološkoj saradnji.

Begović je rekla da se će Srbija izgraditi BIO4 kampus koji će, prema njenim rečima, okupiti jedan bio-ekonomki hab, odnosno centar koji će okupiti akademiju, privatni sektor, startap kompanije i sve što treba da Srbija postane poznata po inovacijama i po nauci.

Dodala je da su četiri ključne bio oblasti u okviru BIO4 kampusa biomedicina, biotehnologija, bioinformatika i biodiverzitet i da su po njenom mišljenju to oblasti koje će predstavljati budući razvoj Srbije.

Kako je istakla Srbija bez razvoja nauke i naučne saradnje ne može da napreduje u tim oblastima, ali kako je rekla, to su oblasti koje su u Srbiji razvijene, ali da je za dalje unapređenje potrebno razviti inovacije, i iskoristiti dobru infrastrukturu za startap ekosisteme koja već postoji.

U izjavi za Tanjug, Begović je istakla da je za razvoj nauke neophodna saradnja, da za nauku ne smeju da postoje granice, ali da je za razvoj inovacija neophodna i razmena iskustava iz različitih eko sistema, te da su iz tih razloga posebno značajni ovakvi forumi.

“Svaka zemlja je na neki svoj specifični način rešila taj proces razvoja i inovacija. I jako je bitno i za Srbiju da nađe neki svoj model, koji sada već na neki način ima, ali razmena iskustava, tuđih grešaka koje su pravili neki drugi ekosistemi je jako bitno, kako možda mi te greške ne napravimo ili da razvijemo nešto u kolaboraciji sa mnogo većim sistemima”, rekla je Begović.

Dodala je da je Srbija mala zemlja i ima malo tržište, a da je cilj svih startap kompanija, pa i onih iz Srbije globalno tržište.

“I tu su nam bitne podrške većih i razvijenijih zemalja, što se tiče inovacija, kako bi otvorila na neki način tržište za naše kompanije. Jako bitno za naše mlade ljude, koji nekako imaju mnogo razvijeniji taj preduzetnički duh, nego što smo mi imali. Mi smo imali tu kulturu i jako je bitno da im pružimo kroz ovakve forume i kontakte, sa drugim startap i eko sistemima, sa naučnicima i da vide kako se to radi i u drugim zemljama”, ocenila je Begović.

Dodala je da Srbija nastavlja naučnu saradnju sa Francuskom, za koju ocenjuje da je već jako dobra, te da je ovaj forum “neki sledeći korak”.

“Ovo je pokušaj da i inovacije provučemo kroz tu saradnju i da vidimo kako mogu ova dva ekosistema da sarađuju i da se međusobno pomažu”, istakla je Begović.

Ambasador Fransucke u Srbiji Pjer Košar je ukazao na mogućnosti koje omogućavaju francusko-srpski programi saradnje poput programa “Pavle Savić”, programa EU “Horizon Europe”, ali i novog programa “Misija Francuska” koji će omogućiti studijsko startap putovanje za četiri srpska startapa i pružiti priliku da u junu posete Francusku, unaprede svoj izvozni potencijal i pristupe tržištu, investitorima i fondovima.

Košar je rekao za Tanjug da je cilj “Srpsko-francuskom inovacionom forumu 2023”, drugog po redu, unapređenje saradnje između francuskih i srpskih inovatora, startapa i kompanija, za koju kaže da je već dobra.

“Juče smo organizovali hakaton, a pobednik je Univerzitet u Kragujevcu, o obnovljivoj energiji. Danas lansiramo novi program koji se zove “Misija Francuska”, i odabraćemo četiri startapa, na osnovu njihovih projekata da posete Francusku, kako bi ostvarili kontakte sa inovacionim centrima i partnerima u Francuskoj”, naveo je Košar.

Dodaje da će se ove godine navršiti 20 godina od pokretanja francusko-srpskog istraživačkog programa “Pavle Savić”, (program saradnje “Partnerstvo Hubert Curien” (PHC) između Republike Srbije i Republike Francuske u oblasti naučnih i tehničkih istraživanja), koji je povezao srpske i francuske timove na svim istraživačkim poljima i zaista dao sjajne rezultate.

Generalna direktorka arhitektonske agencije Vilmot Borina Andriu

je za Tanjug rekla da na “Srpsko-francuski inovacioni forum 2023” srpski startapovi i inovativne kompanija imaju prilike i da se upoznaju sa najvećim svetskim biznis startap inkubatorom, projektom “Station F” u Parizu.

“Mislim da je to veoma interesantan projekat iz dva razloga. Prvi, to je mesto koje je postalo najveći digitalni inkubator na svetu. Tu je prisutno 3.500 mladih istraživača i više od 1.000 startapova skoncentrisanih na jednom mestu”, rekla je Andriu.

Dodala je da je “Station F” značajan i zbog toga jer je nastao na na mestu koje je istorijski spomenik.

“To je nekadašnji železnički depo, koji je podignut 1928. godine. To je veoma inovativno mesto, koje je renovirano kako bi ispunilo ovu novu funkciju, digitalnog inkubatora. I mislim da bi bilo veoma interesantno napraviti nešto slično u Srbiji gde imate mnogo interesantnih startapova, i možda bi bilo inspirativno napraviti ga ovde u Beogradu”, ocenila je Andriu.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /