in

Brnabić: Svako drugo novo radno mesto je u IT sektoru

Brnabić: Svako drugo novo radno mesto je u IT sektoru

Na konferenciji o primeni digitalnih rešenja u tradicionalnim industrijama, koju organizuje Centar za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije uz podršku Vlade, Brnabić je istakla da je primena veštačke inteligencije izuzetno značajna za budućnost i konkurentnost naše ekonomije, a onda i za povećanja plata i penzija i stvaranja dodatne vrednosti.

Istakla je da će Vlada Srbije, kao što je i do sada insistirala na digitalnoj transformaciji, nastaviti da insistira na daljoj transformaciji i tranziciji.

“Prioritet će biti primena veštačke inteligencije, radićemo sa mikro, malim i srednjim i preduzećima da tu inteligenciju iskoriste za povećanje produktivnosti”, rekla je premijerka.

Navela je da naši dalji izvori rasta migu biti ili brzi rast produktivnosti ili uvoz radne snage i kako je objasnila produktivnost se može postići samo upotrebom savremenih tehnologija, ulaganjem u opremu i korišćenjem veštačke inteligencije.

“Da 2017. nismo ušli u transformaciju privrede, osnovali tri nova naučno-istazivačka instituta i slično ne bi imali ovako dobre rezultate u IT sektoru kada je reč o izvozu i novootvorenim radnim mestima”, rekla je premijerka Brnabić.

Dodala je da je preko e uprave Srbija došla na nivo visokorazvijene zemlje i da je 40. od 193 zemlje sveta.

Naglasila je da je sada na redu primena veštačke inteligencije u privredi ali i u državi i navela da je u međuvremenu stvorena osnovna baza za to jer je usvojena Strategija razvoja veštačke inteligencije, osnovan Institut za razvoj veštačke inteligencije, pušten u rad superkompjuter u državnom Data centru u Kragujevcu.

marko, cadez

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je istakao da pitanje koje se sada postavlja više nije šta može veštačka inteligencija, već kako da se nađe najbolja veza između ljudske i veštačke inteligencije, koja bi se iskoristila u stvaranju novih proizvoda i usluga.

Prema njegovim rečima, veštačka inteligencija se malo koristi za inovacije i stvaranje novih proizvoda i usluga i na pospešivanju toga će Privredna komora raditi u narednom periodu.

“Plan PKS je da povećamo broj kompanija koje ćemo podržati i koje će proći kroz proces digitalne transformacije da mogu koriste veštačku inteligenciju, Cilj nam je da povezujemo tehnološku zajednicu sa tradicionalnom industrijom”, zaključio je Čadež.