in

Bruto devizne rezerve NBS 16,5 milijardi evra, neto 13,5 milijardi

Bruto devizne rezerve NBS 16,5 milijardi evra, neto 13,5 milijardi

Na ovom nivou deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase (M1) od 147,4 odsto i gotovo pet meseci uvoza robe i usluga, što je skoro dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, saopštila je centralna banka.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju septembra iznosile su 13,55 milijardi evra (13.551,1 milion evra) i u odnosu na kraj prethodnog meseca bile su više za 420,1 milion evra.

Povećanje deviznih rezervi prvenstveno je rezultat aktivnosti Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu (priliv po osnovu kupovine deviza u iznosu od 525,0 miliona evra).

Na povećanje deviznih rezervi u septembru dodatno su uticali neto prilivi po osnovu devizne obavezne rezerve banaka u iznosu od 199,2 miliona evra, kao i neto prilivi po osnovu upravljanja deviznim rezervama i po drugim osnovima (neto 88,4 miliona evra).

Navedeni prilivi bili su više nego dovoljni da pokriju odlive radi izmirenja deviznih obaveza države po osnovu deviznih kredita i drugim osnovima (ukupno 193,1 milion evra).

Efekat tržišnih faktora u septembru bio je pozitivan u neto iznosu od 7,2 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u septembru iznosio je 852,3 miliona evra i bio je za 44 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.

U prvih devet meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 7,1 milijardu dinara (7.100,2 miliona evra).

Vrednost dinara prema evru u septembru gotovo je nepromenjena, dok je od početka godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,2 odsto.

Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u septembru kupila 480 miliona evra, dok je od početka godine neto prodala 425 miliona evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.