in

Цене нафте ослабиле, крећу се ка недељном губитку од четири одсто

Европска нафта Брент за испоруку у мају (фјучерс уговори) пала је за 1,44 посто на 106,8 долара по барелу на трговању до 14:06 часова по нашем времену, док је цена фјучерса за америчку WTI нафту потонула за 1,49 процената на 102,2 долара за барел, према подацима са портала оилприце.цом.

Оба глобално референтна типа нафте су у паду за око 3,7 процената на недељном нивоу.

Ројтерс пише да је ово, ипак, била најмање волатилна трговачка недеља на тржишту нафте откако је Русија започела специјалну војну операцију у Украјини 24. фебруара, због које су западне земље увеле санкције Москви, што је довело до смањења испорука руске нафте и навело неке државе потрошаче да пусте у промет рекордну количину нафте из националних резерви.

Забринутост због сукоба у Украјини, који потпирује инфлацију и успорава економски раст, доминирала је на трговању у другој половини недеље, при чему је Међународни монетарни фонд срезао прогнозу глобалног раста за ову годину за скоро пун процентни поен, на 3,6 посто.

Поред тога, негативном расположењу на нафтном тржишту допринела је и најава председника америчких Федералних резерви Џерома Пауела о агресивнијем подизању камата, чиме је подстакао јачање курса америчког долара, што нафту чини скупљом купцима који поседују друге валуте.

Услед локдауна у Кини, с циљем сузбијања ковид заразе, процењује се да ће потрошња горива у тој земљи, која је највећи светски увозник сирове нафте, пасти за 20 одсто у априлу у односу на годину дана раније, кажу стручњаци који прате кинеску енергетску индустрију.

Све наведено дешава се у време напрегнуте ситуације на тржишту, која би могла додатно да се заоштри уколико Европска унија настави с планом да забрани куповину руске нафте, закључује британска агенција.