in

Цене нафте поново на узлазној путањи

Европска нафта Брент за испоруку у наредном периоду (фјучерс уговори) тргује се, према последњим подацима са портала oilprice.com, по цени од 107,8 долара за барел, у порасту за 0,52 посто на дневном нивоу, након пада за више од 5 посто у уторак, а цена америчке WTI нафте је ојачала за 0,89 процената на 103,5 долара по барелу.

Руска производња је у периоду од 1. до 19. априла износила 10,11 милиона барела еквивалента нафте и кондензата дневно, што је за око 8,2 процента мање у односу на дневни просек у марту, извештава „Блумберг“.

Цене нафте су достигле прошлог месеца највише нивое од 2008. године након покретња руске „специјалне војне операције“ у Украјини и од тада бележе волатилно кретање пошто инвеститори анализирају ефекте које на тржиште имају одлуке САД-а и Уједињеног Краљевства о забрани увоза из Русије, као и најављено пуштање у промет великих количина „црног злата“ из стратешких резерви неколико земаља.

Поремећај у испорукама, при чему је најновији изазван протестима у Либији, такође су утицали на снажне осцилације цена у протеклим недељама.

У међувремену, Амерички институт за нафту, организација коју финансира нафтна индустрија, процењује да су залихе сирове нафте у САД пале прошле недеље за око 4,5 милиона барела, наводи њујоршка агенција позивајући се на изворе упознате с подацима.

Уколико те цифре потврде и званични државни подаци, који треба да буду објављени касније данас, то ће бити највећи пад залиха у складиштима широм САД од почетка фебруара.