in

Додатно олакшан поступак постављања соларних панела

Влада је поједноставила процедуру јучерашњом изменом Уредбе о критеријумима, условима и начину обрачуна потраживања и обавеза између купца-произвођача и снабдевача електричном енергијом.

Атанацковићева је подсетила да је у априлу прошле године усвојен Закон о обновљивим изворима енергије који је увео категорију купца-произвођача електричне енергије, а затим и одговарајућа уредба, чиме је поједностављена процедура добијања тог статуса.

“Уредбом је поједностављена процедура за домаћинства која желе да ставе соларне панеле, тако што је уместо некадашњих 20 корака и више од шест месеци чекања процедура сведена на то да они купе панеле, поставе их на кров и онда лиценцирани инжењер прегледа инсталације, да изјаву да је то у реду, а затим се закључи уговор о купцу-произвођачу са ЕПС снабдевањем и прикључи се на мрежу. Та процедура сада траје неколико недеље и врло је ефикасна”, подсетила је Атанацковићева.

Она је навела како је у међувремену примећено да међу онима који су поставили соларне панеле има оних који струју производе искључиво за своје потребе, без испоручивања вишкова у мрежу.

“За њих смо поједноставили додатно процедуру, тако што они само треба да склопе уговор о купцу-произвођачу, без испуњавања посебних техничких услова које електродистрибуцуја иначе поставља када одређена количина струје иде у мрежу. Они треба само да поставе панеле и закључе уговор без икаквих техничких услова”, објаснила је Атанацковићева.

Нагласила је да је ова мера важна и за привреду, за компаније које имају велику потрошњу електричне енергије, и плаћају високу цену струје, јер ће на овај начин моћи да смање своје рачуне, али и да постану енергетски сигурне.

“Важно је да се истакне да је купац-произвођач мера која утиче на енергетску безбедност и независност наших објеката. Ми смо, када ставимо соларне панеле, када имамо сопствену електрану из које производимо електричну енергију, независни од промена које се могу десити на глобалном нивоу, па од глоболног нивоа до наше трафо станице из које се снабдевамо електричном енергијом”, изјавила је Атанацковићева.

Она је изнела податке да је од почетка године, када су комплетирана подзаконска акта о добијању статуса купца-произвођача, 60 домаћинстава и осам компанија сопствене потребе за струјом задовољава из соларних панела.

Атанацковићева је нагласила су ти потрошачи соларне панеле поставили о сопственом трошку, без коришћења државних субвенција намењених преласку на обновиљве изворе енергије, што говори о заинтересованости грађана и привреде енергетску транзицију.

“Тренутно имамо два мегавата инсталираних панела, а још важније је да електродистрибуција ради на прикључењу капацитета од још 25 мегавата. То је укупно 27 мегавата, верујем да ће до краја године бити 30 мегавата”, нагласила је Атанацковићева.

Навела је да је пре увођења позиције купца-произвођача, за протеклих 10 и више година, Србија имала тек 11 мегавата струје из соларних панела.

“Ако видимо да ћемо за шест месеци имати три пута више, јасно је колико су ове мере важне, али и колико су од интереса за грађане и привреду да смање своје рачуне. За нас је важно да учествују у овој енергетској транзицији која је јако важна за све нас и за економију Србије”, оценила је државна секретарка.

Подсетила је да Министарство даје субвенције за постављање соларних панела снаге до шест киловата, тако што финансира половину те инвестиције, јер по 25 одсто трошкова сносе држава и локална самоуправа.

“Верујемо да ћемо на тај начин додатно подстаћи грађане који немају довољно средстава, а желе да примене ову меру”, закључила је Атанацковићева.