in

ЕК: Конверзијом валута у рубље формално се не крше санкције

БРИСЕЛ –

Уколико се за руски гас буде плаћало у еврима или доларима који се затим конвертују у руску валуту, компаније из ЕУ можда ће моћи формално да избегну кршење санкција против Русије, а да истовремено уваже и захтев Москве да се за руски гас исплате врше искључиво у рубљама, саопштено је из Европске комисије.

Компаније би требале и да затраже увођење додатне процедуре за новчане трансакције, коју би чинала изјава о извршењу уговорне обавезе након депоновања одговарајућег износа у валути која није рубља, преноси Ројтерс.

Москва је упозорила Европу да ризикује смањење испоруке гаса ако не буде плаћала у рубљама, након што је председник Русије Владимир Путин у марту издао декрет којим се предлаже купцима руских енергената да отворе рачуне у Газпромбанци за плаћање у еврима или доларима, који би потом били конвертовани у рубље.

Европска Комисија је раније овог месеца саопштила да се испуњавањем оних одредби које је наметнула Москва ризикује кршење санкција ЕУ, јер се практично извршењем уплата у страној валути руској банци, која их потом конвертује у рубље, страна валута ипак ставља у руке руским властима.

Међутим, у новом саветодавном документу који је послат државама чланицама, Комисија је поручује да предлог Москве нужно не спречава спровођење процеса плаћања за гас који би био у складу са санкцијама ЕУ уведним Русији због сукоба у Украјини.