in

Етрговина наставила раст, плаћања вредна 250 милиона евра

БЕОГРАД –

У првом тромесечју са креираних 9,6 милиона трансакција преко интернета које су плаћене картицама у вредности од преко 250 милиона евра настављен је континуирани раст, објавила је данас “eCommerce Asocijacija Srbije”. У “Анализи онлине плаћања картицама у првом кварталу 2022. године” члана управног одбора Асоцијације Ивана Танасковића наводи се да је укупан број трансакција већи за 31,2 посто, а сума њима плаћена већа за 46,7 посто.

Број динарских трансакција плаћених картицом преко интернета већи за 26,3 посто у односу на исти период 2021. док је њихова вредност већа за 39,5 посто.

Број екомерц евро трансакција за годину дана повећан је за 62 посто, а њихова вредност већа је 74 посто него у првом кварталу лане.

Просечна вредност трансакције у динарима у првом тромесечју била је 2.507 динара, што је бољи резултат за девет посто у односу на исти квартал 2021.

У валути евро, просечна вредност поруџбине била је 42,95 евра што је бољи резултат за 9,4 посто.

За три месеца остварено је 2,7 милиона трансакција куповине робе и услуга картицама у иностранству.

У епродавницама са валутом евро од тога је 1,5 милиона, док је 1,1 милион трансакција у валути долар.

Платне картице издате у Србији у трансакцијама на домаћим интернет продавницама коришћене су у 58,4 посто случајева што је пад, док су у броју трансакција у иностраним интернет продавницама оне достиле 41,5 посто и оствариле раст.