in

Evropa povećala uvoz tečnog prirodnog gasa, cene u padu

Evropa povećala uvoz tečnog prirodnog gasa, cene u padu

Na terminskom tržištu u Holandiji, cena gasa za isporuku u narednom mesecu pala je za čak 7,8 posto na 144 evra po megavat-satu, na najniži dnevni nivo od 1. jula, izveštava “Blumberg”.

Prema podacima koje je prikupila njujorška agencija, isporuke TPG-a severozapadnoj Evropi dostigle su najviše sezonske nivoe najmanje od 2016. godine.

Istovremeno, u većem delu kontinenta se u naredne dve nedelje očekuju više temperature vazduha nego što se ranije predviđalo, prema prognozama objavljenim na portalu Makser.

Ti faktori idu na ruku zvaničnicima u Evropskoj uniji koji nastavljaju da traže načine za ublažavanje istorijske energetske krize koja pogađa kontinent.

Mada su cene gasa znatno pale sa najviših nivoa zabeleženih u avgustu, one su i dalje visoke. Vlade širom 27-članog bloka uvode različite mere kako bi predupredile potencijalne nestašice energije ove zime, usled smanjenog dotoka prirodnog gasa iz Rusije.

Evropska komisija priprema nekoliko opcija za ograničenje rasta cena, uključujući pregovore s pouzdanim dobavljačima o uspostavljanju koridora „prihvatljivih cena“ gasa, što je, prema rečima predsednice EK Ursule fon der Lajen, mera kojom bi se smanjili troškovi na tržištu u celini i jedan od načina da se ograniči uticaj gasa na cene električne energije.