in

Георгиева: Не искључујем могућност глобалне рецесије

Георгиева је, у интервјуу за Ројтерс, рекла да ће ММФ у наредним недељама по трећи пут ове године снизити своју прогнозу глобалног економског раста за 2022, додајући да економисти Фонда још увек финализују нове бројке.
Очекује се да ће ММФ објавити ажурирану прогнозу за 2022. и 2023. годину крајем јула, након што је у априлу смањио пројекцију за скоро пун процентни поен на 3,6 посто. Глобални бруто домаћи производ је порастао за 6,1 проценат у 2021.

Изгледи од нашег последњег ажурирања у априлу су се знатно помрачили, рекла је она, наводећи у том контексту универзално ширење инфлације, осетно повећање каматних стопа, успоравање привредног раста Кине и ескалацију санкција у вези са руским ратом у Украјини.
Упитана да ли може да искључи појаву глобалне рецесије, одговорила је да је ризик порастао, тако да се то не може искључити, додајући да недавни економски подаци показују да су се неке велике економије, укључујући Кину и Русију, смањиле у другом кварталу, те да су ризици за 2023. још већи.

“Биће тешка 2022. година, а 2023. можда чак и тежа. Ризици од рецесије су се повећали за 2023.”, рекла је Георгиева.
Шефица ММФ-а је упозорила да би дуготрајније пооштравање финансијских услова закомпликовало глобалне економске изгледе и поручила да је кључно да се растуће цене ставе под контролу.

Глобални изгледи су сада хетерогенији него пре само две године, при чему су извозници енергије, укључујући Сједињене Државе, у бољој ситуацији, док се увозници муче, констатовала је она.
Успоравање економског раста је можда нужна цена коју треба платити имајући у виду потребу да се хитно и без одлагања врати стабилност цена, закључила је Георгиева.