in

Испоруке руског гаса у Кину скочиле 63,4 одсто у првом полугодишту

“Извоз гаса у Кину преко гасовода Снага Сибира расте у складу са дугорочним билатералним уговором између Гаспрома и корпорације Чајна Нешенал Петролеум (CNPC). Важно је напоменути да су испоруке руског гаса Кини тим цевоводом порасле за 63,4 одсто”, наводи се у саопштењу Гаспрома, преноси Тасс.

Гаспром је 2021. испоручио 10,39 милијарди кубних метара гаса Кини преко гасовода Снага Сибира, пише у годишњем извештају тог холдинга. Тај обим је 2,5 пута већи од испорука 2020. године, које су износиле 4,1 милијарду кубних метара гаса.

Гасовод Снага Сибира је највећи транспортни систем за гас у источној Русији. Извозни капацитет тог гасовода достиже 38 милијарди кубних метара гаса годишње. Прве испоруке гаса Кини преко те “источне” руте почеле су у децембру 2019. године, сходно 30-годишњем уговору закљученом 2014. између Гаспрома и кинеског CNPC-а.

Годишњи обим испорука гаса је 38 милијарди кубних метара, а вредност уговора је 400 милијарди долара.

Гаспром је такође саопштио да је смањио производњу гаса у првој половини 2022. године за 8,6 посто на годишњем нивоу, на 238,4 милијарде кубних метара.

Извоз гаса у земље ван Заједнице независних држава (ЗНД) пао је у првих шест месеци за 31 проценат или за 31 милијарду кубних метара, на 68,9 милијарди кубних метара.

Просечан дневни извоз Гаспрома је у јуну био мањи за четвртину у односу на мај и износио је 263,3 милијарде кубних метара, наводи се у саопштењу холдинга.