in

Ivkovićeva: Do kraja godine inflacija bi trebalo da bude prepolovljena

Ivkovićeva: Do kraja godine inflacija bi trebalo da bude prepolovljena

U intervjuu za RTS, ona je podsetila da je inflacija i dalje najveća globalna briga, a rastuće cene svaki četvrti građanin u svetu ocenjuje kao najveći problem današnjice.

Ipak, iz Narodne banke Srbije stižu umirujuće vesti – inflacija usporava i do kraja godine trebalo bi da bude prepolovljena.

“O tome smo razgovarali tokom majskog izveštaja o inflaciji, pre nekih desetak dana. Posmatramo, merimo i komuniciramo dve mere inflacije – prva je međugodišnja inflacija, ona je za 1,1 procentni poen niža u odnosu na međugodišnju inflaciju iz marta. Druga kategorija koju merimo je mesečna stopa inflacije”, objašnjava Ivkovićeva.

Ona naglašava da se spojilo nekoliko šokova i podseća da smo imali prilično visoke mesečne stope rasta cena, ne samo u Srbiji, već svuda u svetu.

“Ako pogledate Srbiju, od aprila prošle godine do februara ove, ako izuzmemo decembar, mesečne stope rasta su bile preko jedan odsto, uglavnom 1,5 odsto, što je prilično visoko i nije uobičajeno. U narednom periodu, kada izuzmemo mesece u kojima će doći do korekcije cene električne energije i gasa, imaćemo niske mesečne stope inflacije koje će biti generator snižavanja međugodišnjih stopa inflacije”, najavljuje Ivkovićeva.

Prema njenim rečima već sredinom sledeće godine inflacija će ući u ciljani koridor od 3 ± 1,5 odsto.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /