in

Извоз ауто-гума из Инђије значајан за целу Србију

Он је оценио да је изградња погона ове компаније у Инђији једно од три највећа страна улагања у нашој земљи.

“Не само због величине фабрике и начина производње, већ и због тога што долазе из Јапана, а инвестиција из те земље готово и да нема не само у Србији већ и у овом делу Европе”, истакао је Гак.

Он је напоменуо да ће ово бити једина инвестиција компаније Тојо тајер, једног од најзначајнијих светских произвођача ауто-гума, у Европи у наредних 100 година и да Инђији није било ни мало лако да победи конкуренцију осталих када се борила за ту инвестицију.

“Преговори су били тешки, трајали су три године, требало је знати, имати и среће, али треба рећи да без велике подршке председника Вучића, премијерке и целе владе заиста не бисмо могли причати о овако великим пројектима. Јер, на локалном нивоу можемо урадити нешто до одређене границе, али преко тога мора држава да преузме. Најважнија је комуникација и разумевање виших нивоа власти са локалним самоуправама, а то је значајно и за сваког инвеститора”, нагласио је Гак.

Председник општине Инђија напомиње да је јапански инвеститор испунио највише еколошке стандарде у држави, па чак и више од тога.

“Прва ствар на који запослени у Тојо тајер Србији помисле, баш као и цео јапански народ, јесте животна средина. Овде је урађена апсолутно свака еколошка студија, рекао бих висе у складу са јапанским законским оквирима и код њих се не поставља питање да ли се треба уштедети зарад загађења животне средине. За овај пројекат нисте могли да чујете нити једну примедбу јер разлога за бригу није било”, закључио је Гак.

Прва испорука од 540 гума произведених у погону компаније Тојо тајер Србија у Инђији кренула је у уторак 9. августа ка Северној Америци, а свечаности су присуствовали амбасадор Јапана у Републици Србији Такахико Кацумата, генерални директор Тојо тајер Србија Јоји Имура, директор фабрике у Инђији Ајкут Гидерги и председник Општине Инђија Владимир Гак.

Радови на изградњи фабрике почели су 15. децембра 2020, а званична церемонија отварања биће одржана у децембру ове године, када буду завршени сви објекти на плацу површине 63 хектара у индустријској зони Инђије.

Улагање у ову фабрику вредно је 382 милиона евра, а планирано је да у њој 560 запослених производи пет милиона гума годишје и остварује извоз од 240 милиона евра.