in

Јапан продаје у мају 4,8 милиона барела нафте из резерви

ТОКИО –

Јапан ће одржати 10. маја аукцију на којој ће продати 760.000 килолитара, или 4,8 милиона барела нафтте из националних резерви, у оквиру акције коју координирана Међународна агенција за енергетику (ИЕА) с циљем да се охладе растуће цене тог енергента, саопштило је данас јапанско Министарство индустрије.

Премијер Фумио Кишида рекао је раније овог месеца да ће Јапан пустити у продају рекордних 15 милиона барела нафте из државних резерви као део друге рунде координиране тржишне интервенције ИЕА.

Од укупне количије, шест милиона барела ће доћи из приватних резерви, а 9,0 милиона барела из државних резерви, навело је Министарство индустрије прошле недеље, пише Ројтерс.

Јапан је крајем јануара имао око 470 милиона барела резерви нафте, што покрива 236 дана домаће потрошње, а та количина укључује државне резерве, приватне залихе у резервоарима локалних рафинерија и као и сирову нафту у заједничким складиштима са земљама произвођачима.

Почетком априла, државе чланице ИЕА су се договориле да пласирају 60 милиона барела нафте из резерви на тржиште, поврх 180 милиона барела које је најавио Вашингтон крајем марта, ради сузбијања узаврелих цена „црног злата“ након руског напада на Украјину.