in

Како постати предузетник паушалац у пет корака

Имате добру идеју, храбрости и воље да се упустите у предузетничке воде, а зазирете од шалтера на којима увек траже још један папир, не морате да бринете, пошто је развој е-услуга прилично смањио потребу за обиласком шалтера, наводе на платформи ErsteZnali.

Објашањавају да прво треба прибавити квалификовани сертификат за електронски потпис, како би могле да се искорите бројне предности дигиталног пословања. За то је потребно набавити и читач смарт картица.

Услугу издавања квалификованог сертификата за електронски потпис у нашој земљи пружа шест сертификационих тела, међу којима су МУП Србије, Пошта Србије и Привредна комора Србије.

Након регистрације на порталу еУправа, велики број услуга може да се обави електронски.

Када се направи налог на сајту Агенције за привредне регистре (АПР), може онлајн да се попуни захтев за регистровање, уплате накнаде, прати статус и преузу властита документа у електронској форми.

За плаћање накнада потребна је важећа Мастерцард, Виса или Дина платна картица.

Затим предузетник треба да региструје и претежну делатност – ону којом ће се доминантно бавити.

“Име вашег бизниса састојаће се од вашег имена и презимена, ознаке предузетник или ПР и седишта. Уз име, можете да изаберете и посебан назив, који не сме да буде заузет или сличан називу неког другог, већ постојећег”.

Када је реч о обезбеђивању ПИБ броја, у року од неколико дана добија се решење о упису у АПР, које се преузима преко портала АПР-а.

У прилогу решења би требало да се налази и потврда о додели пореског идентификационог броја (ПИБ-а).

Ако потврда о броју није ту, треба се обратити Пореској управи, како би га доделила.

“Ако покрећете самосталну делатност, а нисте истовремено запослени код неког другог послодавца, неопходно је да се пријавите на обавезно социјално осигурање”.

Да би предузетник могао да послује, потребно је да отвори рачун у банци, између осталог и да би клијенти могли да му уплаћују новац.

Електронски потпис ће користити предузетницку и приликом овог корака, јер значи мање потребних радњи и докумената. Предузетници који су се електронски регистровали у АПР-у, нису дужни да решење о упису у регистар доставе банци у папирном облику, већ га могу доставити и у електронској форми, приликом подношења документације ради отварања пословног рачуна.Пријаву пореза је једино могуће урадити преко апликације еПорези Пореске управе и рок за то је 15 дана од добијања решења.

“Уколико сте одабрали паушални порески модел, потребно је да се региструјете на портал е-порези, на којем се након регистрације (потребан је дигитални сертификат) попуњава ППДГ1Р образац”.

Треба имати у виду да је од марта 2020. године уведен тзв. тест самосталности, који садржи девет критеријума, од којих је потребно да испунити барем пет, да би се стекло право на паушално опорезивање.