in

Klimatske promene i rešenja zasnovana na prirodi (AUDIO)

Klimatske promene i rešenja zasnovana na prirodi (AUDIO)

Klimatske promene utiču na opstanak biodiverziteta, na zdravlje ljudi, privredu i zahtevaju hitnu akciju. Kao posledica ljudskog delovanja, prosečna globalna temperatura danas je porasla je za 1,1 stepen u odnosu na predindustrijsko doba. Osim povećanja globalne temperature, posledice klimatskih promena ogledaju se i u porastu ekstremnih vremenskih nepogoda kao što su poplave, suše, požari i nanose velike materijalne štete i dovode i do gubitka života ljudi i imovine, kaže Milica Radanović iz kancelarije IUCN u Beogradu. Prema njenim rečima, najnoviji izveštaj Međunarodnog panela za klimatske promene IPCC ukazuje na to da ukoliko želimo da se rast temperature zaustavi na 1,5 stepen Celzijusa, a to je još moguće, neophodno je da se globalne emisije gasova s efekatom staklene bašte, gotovo, prepolove do 2030. godine. Ona dodaje da izveštaj, takođe naglašava da postoje takozvane vruće tačke, odnosno područja koja se brže zagrevaju od lokalnog proseka i u ovim regionima, među kojima je i Srbija, češći su ekstremni vremenski uslovi i događaji poput toplotnih talasa, suša i poplava:

Jedan od načina za smanjenje negativnih posledica i bolje prilagođavanje na klimatske promene su Rešenja zasnovana na prirodi, koje je definisao IUCN . Ona podrazumevaju obnovu i održivo upravljanje ekosistemima kako bi se omogućilo korišćenje prirodnih procesa za ublažavanje efekata klimatskih promena i za smanjenje rizika od prirodnih katastrofa. Primena Rešenja zasnovanih na prirodi, istovremeno osigurava i dobrobit za čoveka ali i biodiverzitet, kaže Milica Radanović:

Kroz Projekat ADAPT –Rešenja zasnovanih na prirodi za otpornija društva na Zapadnom Balkanu, kao pilot projekat, primenjuju se u selu Gledić u kraljevačkoj opštini. Ova opština se u poslednjih petnaestak godina suočavala sa brojnim nepogodama: zemljotresom, sušama i toplotnim talasima, požarima i katastrofalnim poplavama 2014. godine. Stručnjaci IUCN-a detektovali su selo Gledić kao najugroženije mesto. Spas za meštane u ovom selu od nepogoda, krije se u prirodi – unapređenju kvaliteta zemljišta i pošumljavanju. Projekat ADAPT će delimično pomoći u sprečavanju poplava, a takođe će umanjiti njihove negativne posledice.

Kao odgovor na klimatske promene, kancelarija IUCN-a u Beogradu pripremila je kratku ilustrativnu brošuru o njihovim posledicama i Rešenjima zasnovanim na prirodi. Knjižica u 12 slika je kratak vodič kroz posledice i moguće rešenja za bolje prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove, objašnjava Radanovićeva:

Više od 1.000 primeraka ove brošure podeljeno je učenicima u osnovnim i srednjim školama u Kraljevu i okolini. U IUCN-u kažu da je izuzetno važno da mladi razumeju probleme koje donose klimatske promene i da je važno da se oni aktivno uključe u rešavanja tog pitanja. Da bi to uradili, oni prvo moraju da razumeju o čemu se radi, a u tome će im, između ostalog, pomoći i brošura koja je dostupna i na internet stranici ICUNa.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /