in

Korišćenje pametnih tehnologija u poljoprivredi – aplikacija za ishranu i mlečnost krava

Korišćenje pametnih tehnologija u poljoprivredi – aplikacija za ishranu i mlečnost krava

Korišćenje pametnih tehnologija u poljoprivredi i softvera za poboljšanje kvaliteta same proizvodnje standard su u svetu. Iako kod nas postoje programi koji unapređuju poljoprivrednu proizvodnji njihove usluge se naplaćuju. Od ove godine Poljoprivredna stručna služba u Kragujevcu poljoprivrednicima u Šumadiji je omogućila korišćenje besplatne aplikacije koja je vezana za ishranu i mlečnost krava.

“Projekat će tek zaživeti kod poljoprivrednih proizvođača. Radi se o jednom izgrađenom softveru koji će njima biti dostupan i gde će oni moći da klasiraju svoju poljoprivrednu proizvodnju i to ratarsku koja je usmerena na ishranu mlečnih krava kako bi izbalansirali optimalne obroke da dobiju količine mleka i kvalitet koji je zadovoljavajući. Često govorim da je u poljoprivrednoj proizvodnji bitno uraditi sve radnje redovno i kvalitetno, a nekada opet znamo i da preteramo u tome, tako da moramo pratiti efekat toga šta ulažemo i koliko nam se vraća i upravo je ovaj projekat balans između toga koliko, čime i kada hraniti svoja goveda, da bi se proizvela količina mleka u skladu sa njenom genetikom ali takođe treba voditi računa i o kvalitetu tog mleka”, kaže Suzana Nešković, direktorka Poljoprivredne savetodavne stručne službe Kragujevac.

Prednost ove aplikacija je ta što je jednostavna za korišćenje a pored merenja težine grla i informacija o količini hrane ona omogućava i pravljenje kvalitetnog koncentrata od sirovina sa poljoprivrednikovog gazdinstva.

“Radi se o tome da kada korisnik unese svoje grlo, kada unese njegovu težinu, litražu mleka- da li željenu ili trenutnu, on može na osnovu toga da izabere jednu od ponuđenih vrsta hraniva, a aplikacija će mu tačno odgovoriti kako stvari stoje ukoliko nastavi tako da hrani grlo i na koji način to da poboljša. Uključena je takođe i kalkulacija koncentrata gde tačno aplikacija govori, u zavisnosti koji koncentrat se izabere, koliko kilograma je potrebno tog koncentrata da uključi u taj njegov obrok kako bi napravio savršen obrok za ishranu tog njegovog grla. Inače te aplikacije postoje, to su zapravo programi, softveri, koji se plaćaju jer programerske kuće naplaćuju to svojim korisnicima, to su obično veće farme gde se usluga naplaćuje na mesečnom ili godišnjem nivou i iz tog razloga je ovo sjajno zato što će kod nas poljoprivrednici moći to da dobiju besplatno”, objašnjava Marko Veljković, poverenik poslova za stočarstvo u PSSS Kragujevac.

Ovo je za sada prva besplatna aplikacija za poljoprivrednike u Srbiji a cilj je da se što više proizvođača uključi u korišćenje pametnih tehnologija te da na ovaj način unapredi svoje farme.