in

Лакше до струје из соларних панела за сопствене потребе (АУДИО)

Влада Србије усвојила је измене Уредбе о критеријумима, условима и начину обрачуна потраживања и обавеза између купца-произвођача и снабдевача електричне енергије, чиме је олакшана процедура за производњу енергије за сопствене потребе из обновљивих извора енергије, каже државна секретарка у Министарству рударства и енергетике Јованка Атанацковић.

Она објашњава како изгледа поступак добијања статуса прозјумера.

Додаје да је у међувремену уочено да међу онима који су поставили соларне панеле има и таквих који не испоручују вишкове у мрежу, због чега је недавно и мењана уредба.

Атанацковић посебно истиче да је купац-произвођач и мера која утиче на енергетску безбедност и независност енергетског система.

Према њеним речима, од почетка године, када су комплетирана подзаконска акта о добијању статуса купца-произвођача, 60 домаћинстава и осам компанија сопствене потребе за струјом задовољава из соларних панела.

Државна секретарка подсећа и да су обезбеђене субвенције за постављање соларних панела снаге до шест киловата.

Статус купац-произвођач нова је категорија учесника на тржишту електричне енергије, која је у правни систем Србије уведена Законом о коришћењу обновљивих извора енергије, усвојеним прошле године.

Циљ укључивања потрошача који троше сопствену енергију из обновљивих извора је смањење губитака на мрежи, повећање енергетске независности и безбедности, као и очување здраве животне средине.