in

Мали: До сада подељено 121.000 бесплатних ваучера; Просечна пензија следеће године већа од 310 евра

Мали је рекао да је жеља председника Србије Александра Вучића, када је реч о подели ваучера у износу од 15.000 динара, била да грађани остану и проведу одмор у Србији.

”Један пар пензионера добија 30.000 динара, то је озбиљна помоћ и подршка. Опет смо погодили праву мету”, рекао је Мали за ТВ Пинк.

Он је казао да је додела бесплатних ваучера, такође, подршка туризму у Србији, нагласивши да су хотели у Србији пуни.

Мали је казао да је у првих пет месеци ове године 70 одсто туриста више него прошле године и додао да је то огроман прилив за српски туризам.

”То су и радна места, порез на додату вредност, тако пунимо буџет”, навео је министар.

Додао је да ниједна мера државе није случајна већ да је плод прецизне анализе и одговорног приступа економској политици.

Просечна пензија следеће године већа од 310 евра

Министар финансија изјавио је  да ће у складу са најављеним повећањем, просечна пензија у Србији следеће године бити већа од 310 евра, а просечна плата већа од 700 евра.

Мали је подсетио да је најављено укупно повећање пензија од 19,1 одсто и да ће прво повећање бити спроведено од 1.новембра ове године, а друго од 1.јануара 2023.године.

”Такође, биће повећане плате и минимална зарада и од 15. августа почињу разговори између синдиката и послодаваца, а ако се не договоре, влада ће се укључити 1. септембра””, рекао је Мали.

Навео је да је минималац 2012. износио 15.000 динара и да је циљ да следеће године буде 340 евра.

”Ако дође до повећања миниминалне зараде, у потпуности ћемо растеретити послодавце кроз смањење неких доприноса и кроз повећање неопорезивог дела дохотка””, казао је министар.

Говорећи о предстојећој јесени и зими, Мали је рекао да ситуација није лака и да нас чека тешка зима.

Како каже, у последње три године кризе, држава је увек преузимала тај терет на себе и показала снагу и стабилност својих финансија и озбиљност економске политике.

”И даље контролишемо цене основних животних намирница, имамо свега довољно – брашна, пшенице, кукуруза, уља, шећера, имамо чак и за извоз да покријемо основне потребе у региону””, рекао је Мали.

Додао је да су цене струје и гаса скочиле, а да се у Србији још нису промениле, као и да се цена горива и даље контролише.

На питање да ли ће бити неких поскупљења, Мали је рекао да ће се тешко издржати са садашњим ценама и да се раде разне анализе, али да ће то бити далеко испод тржишних цена које су тренутно у свету.

Говорећи о посети црногорског премијера Дритана Абазовића, Мали је рекао да се коначно више размишља о будућности него прошлости чему, како каже, сведочи и питање Темељног уговора, као и Отвореног Балкана.

Мали је казао да је разговарано о много заједничких пројеката као што је лука Бар, како за увоз и извоз робе.

”То би са собом повукло изградњу ауто-пута Београд-Бар. Са друге стране и пруга треба да се реконструише, која би ишла чак до Будимпеште, навео је Мали.

На питање да ли себе види у новој влади, Мали је рекао да то није питање за њега и да му је важније питање да ли је у тиму Александра Вучића или не.

”Ово је десета година да радимо заједно, од како је он постао први потпредседник владе. Мени је велико задовољство и част, не постоји особа која више воли и која се више бори за Србију од Вучића и мени је важно да сам на њему на располагању””, казао је Мали.