in

Марковић: Штедња струје даје боље резултате од редукције

Он је објаснио да је домет редукција у уштеди струје ограничен, јер када се неки купци искључе са мреже, они када се поново укључе потроше оно што су иначе планирали и тако линеарног ефекта смањења заправо и нема.

“Ако оставимо људе без струје пола дана, њихову потрошњу нећемо смањити за половину већ за много мање јер ће они у периоду када имају струју надокнадити оно што нису потрошили у периоду када су били под редукцијом”, објаснио је Марковић гостујући на РТС-у.

Према његовим речима, код нас је зима што се тиче гаса, критичнија, а када је реч о струји, критични су и зима, али и лето, јер је ових дана због великих врућина потрошња струје повећана.

Говорећи о просечним ценама струје навео је да оне сада износе између 350 и 400 евра по мегават-сату, што је много више него пре кризе када је цена износила само 60 евра а да берзанска кретања показују да ће у будућности бити и већа, у четвртом кварталу око 410 евра по мегават-сату.

Када је реч о евентуалним вишковима струје у окружењу, Марковић је рекао да Бугарска, Црна Гора и Република Српска могу да произведу више струје него што им је потребно, али да се струјом тргује на тржишту и да билатералних споразума готово и нема, већ се све углавном затвара преко берзи.

Осврћући се на ситуацију у Електропривреди Србије (ЕПС) и наше могућности да производимо више струје, рекао је да је у ЕПС-у проблематично то што немамо довољно откривених експлоатационих поља да бисмо могли да експлоатишемо угаљ.

Изнео је став да нећемо брзо изаћи из те ситуације и да ће бити потребно неколико година да се ЕПС врати на ниво производње угља и електричне енергије од пре шест година, када је постизао рекорде у производњи.

Марковић је навео да се још не види крај енергетске кризе, да данак кризи плаћају и предузећа и домаћинства и да би ваљало заштитити угрожене слојеве становништва.