in

Mihajlovićeva: Ne očekujemo probleme u snabdevanju sirovom naftom, nabavka iz drugih zemalja od novembra

Mihajlovićeva: Ne očekujemo probleme u snabdevanju sirovom naftom, nabavka iz drugih zemalja od novembra

BEOGRAD –

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je da činjenica da od 1. novembra neće biti moguće kupiti sirovu rusku naftu neće uticati na stabilnost domaćeg tržišta i da će „Naftna industrija Srbije“ naftu nabavljati od drugih snabdevača na tržištu, kao što se delom dešavalo i do sada.

“Mi za odluku o sankcijama EU i zabrani uvoza ruske sirove nafte znamo već nekoliko meseci, to nije ništa novo, i već smo rekli da NIS nije ni do sada u potpunosti kupovao samo rusku naftu. U ukupnoj strukturi bilo je uvek 20 odsto naše domaće nafte “velebit“, a ostatak je bio iz Rusije, Iraka ili drugih zemalja. Nekad je ruske nafte bilo 50, nekad 30 odsto, zavisi od cene, a od početka rata u Ukrajini, ruska nafta je bila jeftinija. Da li ćemo biti izuzeti iz novog paketa sankcija ili ne, mi svakako radimo ono što je zadatak države, a to je da obezbedi stabilnost tržišta“, rekla je ona.

Mihajlovićeva je rekla da NIS ima dozvolu za uvoz i preradu sirove nafte i da će na tržištu pronaći dovoljne količine, kao i da je za Srbiju bolja kupovina lake nafte, jer ima manje sumpora, ali da rafinerija u Pančevu ima mogućnost da prerađuje sve vrste sirove nafte.