in

Mihajlovićeva sa predstavnikom EIB o nastavku saradnje

Mihajlovićeva sa predstavnikom EIB o nastavku saradnje

Mihajlovićeva je Rivelinijem razgovarala i o tekućim i mogućim novim projektima, energetskoj krizi u Evropi i planovima za unapređenje energetske bezbednosti Srbije i regiona, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Kako je navedeno, Mihajlovićeva je istakla da je EIB veoma važan partner za Srbiju, podsetivši da je od 2001. godine ova banka obezbedila sredstva u visini od 4,9 milijardi evra za projekte u Srbiji.

“Za nas su vaša podrška i pomoć veoma značajne, zajedno smo uradili mnogo toga u prethodnom ministarstvu, u oblasti saobraćajne infrastrukture i verujem da u energetskom i rudarskom sektoru možemo biti još uspešniji”, rekla je ministarka i potpredsednica Vlade Srbije.

Kako je navela, pored aktuelnih projekata, kao što je izgradnja gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, za Srbiju je povezivanje u gasnom sektoru prioritet.

“Ne samo sa Bugarskom, već i sa drugim državama, Severnom Makedonijom, Albanijom, Hrvatskom, Rumunijom. Želimo da imamo različite dobavljače gasa u budućnosti, jer je to jedini način da budemo sigurni, stabilni i bezbedni”, istakla je Mihalovićeva.

Ona je dodala da Srbija radi sve što može da obezbedi dovoljne količine energije i energenata za predstojeću zimsku sezonu.

“Istovremeno radimo na tome da osiguramo dugoročnu energetsku stabilnost i bezbednost, ne samo Srbije, već čitavog regiona. Napravili smo osnovu izmenom zakonodavnog okvira, koji predstavlja osnovu za investicije, pre svega u kapacitete za proizvodnju energije iz OIE”, rekla je Mihajlovićeva.

Tokom sastanka, na kojem su učestvovali i predstavnici “Elektroprivrede Srbije”, “Elektrodistribucije Srbije” i ‘Srbijagasa”, razgovaralo se i o snabdevanju gasom, skladišnim kapacitetima, preporukama Ministarstva za smanjenje potrošnje, projektima koji se sprovode u oblasti unapređenja energetske efikasnosti, kao i aktuelnoj energetskoj krizi.

Šef divizije EIB za zapadni Balkan Mateo Rivelini kazao je da je zadovoljan prjektima koji su realizovani, bez obzira na prepreke koje su ih pratile.

“Uvek je lako razgovarati o konkretnim projektima sa vama, što su pokazali mnogi projekti koje smo zajedno realizovali, bez obzira na sve prepreke na koje samo nailazili, zahvaljujući vašoj odgovornosti i posvećenosti uspeli smo da budemo efikasni”, rekao je Rivelini.

On je dodao da je siguran da pored izgradnje interkonekcije Srbija-Bugarska,postoje i drugi projekti na kojima može da se radi.

” Inače smo ponosni što finansiramo taj projekat koji je danas posebno važan imajući u vidu situaciju u celoj Evropi, ali postoje i drugi projekti i dugoročni planovi na kojima možemo raditi, kao što su modernizacija distributivne i prenosne mreže, unapređenje energetske efikasnosti, zelena agenda”, kazao je on.

Rivelini je dodao da može bliže da se sarađuje i zajednički radi i na prevazilaženju svih izazova koje nameće energetska kriza.