in

Министарство финансија: На каматама смо уштедели 26 милиона евра

Наводи се да су дуг и обавезе по основу наведеног зајма на који је плаћана фиксна каматна стопа од 2,25 одсто годишње, у своп трансакцији реализованој са две реномиране банке, са којима Србија има потписан ИСДА Мастер споразум, Deutche Bank и BNP Paribas, замењене у евре по годишњој каматној стопи од 0,96 одсто.

То је, истичу из Министарства, резултирало уштедом трошкова за камате до доспећа дуга од око 26 милиона евра, односно три милијарде динара.

Из Министарства финансија појашњавају да је Србија од децембра 2020. у складу са међународним стандардима ИСДА (International Swaps and Derivatives Association), успешно реализовала четири хеџинг трансакције и конвертовала обавезе иницијално уговорене у америчким доларима, кинеским јуанима и дирхамима у евре.

Прва своп трансакција реализована је у децембру прошле године и обавезе по основу еврообвезнице емитоване у америчким доларима конвертоване су у евре, чиме ће бити остварена уштеда од око 11,6 милијарди динара.

У фебруару ове године реализована је друга своп трансакција, којом је обавеза по основу Споразума о репрограму дуга између Србије и Kuwait Investment Authority, конвертована из америчких долара у евре.

Обавезе по основу наведеног репрограмираног зајма, уговорене у доларима по каматној стопи од 1,5 одсто Србија ће исплаћивати у еврима по каматној стопи од 0,393 одсто, чиме ће се уштедети око две милијарде динара.

У априлу 2021. године закључена је нова своп трансакција којом је кредит код Export – Import Bank of China за Пројекат изградње обилазнице око Београда на аутопуту Е70/Е75, који је 2018. године иницијално уговорен у кинеским јуанима конвертован у евре са негативном каматном стопом.

Овај зајам, на који је плаћана фиксна каматна стопа од 2,5 одсто годишње у кинеским јуанима, је према информацијама Министарства финансија, конвертован у евре по фиксној негативној каматној стопи од -0,07 одсто, чиме ће на каматама бити уштеђене око 4,2 милијарде динара.

Како је уговорена негативна каматна стопа, Србија неће имати никакве трошкове по основу камата у првих пет година своп аранжмана, који важи до 2030. године, већ ће остваривати додатна примања од банака са којима је трансакција закључена, наводи се у саопштењу Министарства финансија.