in

ММФ: Србија има добар систем за управљање у кризним ситуацијама

Георгијева је нагласила да је Србија заслужила поштовање, посебно имајући у виду добре макроекономске основе које су креиране у претходном периоду, саопштила је НБС.

Табаковић је рекла да је ММФ, такође, оценио да средњорочни изгледи раста у Србији остају повољни захваљујући посвећености власти структурним реформама.

Гувернерка Табаковић се јуче састала и са министром финансија Швајцарске и чланом швајцарског Савезног већа господином Улијем Маурером, као и са гувернером Швајцарске народне банке господином Томасом Јорданом.

Током састанака разговарали су о комплексним актуелним условима и неопходности сарадње.

Састанци су одржани у Швајцарској, у оквиру обележавања 30 година Конституенце Швајцарске у ММФ-у.

Георгијева је нарочито истакла вољу и снагу у Србији да се донесу непопуларне али неопходне мере које су допринеле стабилизацији јавних финансија, а затим и динамичном расту по којем је Србија препозната.

Она је похвалила и раст који је Србија забележила прошле године као и укупан пројектовани средњорочни макроекономски оквир за Србију.

Георгијева се осврнула и на неопходност превентивног деловања од стране носилаца политика у свим земљама као и на чињеницу да су услови у којима централне банке доносе одлуке изузетно изазовни.

Гувернерка Јоргованка Табаковић информисала је Георгијеву о снажном напретку који је Србија забележила у претходних 10 година, током којих је постигла и очувала макроекономску стабилност.

Навела је и да убедљива победа председника Србије Александра Вучића на овогодишњим априлским изборима, као и већинска подршка народа политици СНС, значи и наставак потврђено добрих политика за напредак Србије и очување предвидивости пословног амбијента.

“Данас је Србија препознатљива по стабилности, економској, финансијској – стабилном курсу динара према евру, а овај стуб стабилности очували смо током свих глобалних криза у претходних 10 година, а није их било мало. Србија је данас препознатљива и по великим улагањима у инфраструктуру, уз капиталне инвестиције које премашују седам одсто БДП-а. Све то, уз укупну стабилност, допринело је да око 60 одсто страних директних инвестиција на Западном Балкану буде усмерено у Србију”, рекла је она.

Разговор је вођен и о актуелним глобалним условима које карактерише раст светских цена нафте и хране, о адекватним одговорима политика на актуелне изазове и перспективама раста и развоја.

Табаковић је говорила о брзој реакцији носилаца политика у Србији како би се обезбедила сигурна понуда енергената, помогло привреди да боље послује у актуелним условима и како би се ублажио пренос високих глобалних цена примарних производа на домаће тржиште.

Током састанака је посебно наглашена и економска сарадња између Републике Србије и Швајцарске уз чињеницу да швајцарске фирме у Србији данас запошљавају више од 12.000 радника и да су стране директне инвестиције из Швајцарске премашиле две милијарде евра.