in

Nafta poskupela na 91 dolar po barelu uoči sastanka OPEK+

Nafta poskupela na 91 dolar po barelu uoči sastanka OPEK+

Evropska nafte Brent je skočila za 2,66 posto u odnosu na ponedeljak, na 91,24 dolara za barel, prema poslednjim podacima sa portala oilprice.com, koji prati cene u realnom vremenu, dok je američka WTI nafta poskupela za 2,56 procenata na 85,77 dolara po barelu.

Očekuje se da će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici, alijansa poznata kao OPEK+, srezati proizvodnju za više od milion barela dnevno na svom sutrašnjem sastanku, prvom koji će umesto onlajn biti održan uz fizičko prisustvo delegata, navodi Rojters pozivajući se na izvore u OEK-u.

Pojedine članice bi mogle dobrovoljno da smanje pumpanja povrh toga, što bi značilo da će ovo biti najveće rezanje proizvodnje nafte od početka korona pandemije, rekli su izvori iz OPEK-a.

“Očekujemo da će biti napravljen znatan rez, koji ne samo da će zaoštriti situaciju s fizičkom ponudom nafte, vec će poslati važan signal tržištu”, navodi kompanija Fič Solušens.

Kuvajtski ministar za naftu rekao je da će OPEK+ doneti odgovarajuću odluku koja će garantovati snabdevanje energijom i biti u funkciji interesa i proizvođača i potrošača.