in

Najčesće se falsifikuju novčanice od 2.000 dinara

Najčesće se falsifikuju novčanice od 2.000 dinara

“Otkriveno je 1.598 komada dinarskih novčamoca u različitim apoenima, a najviše od 2.000 dinara kojih je bilo 1.300 komada. Stranog novca je bilo 318 komada, od čega najviše evra, 27 dolara i 96 hrvatskih kuna”, rekao je Jeremić za Tanjug.

On je naglasio kako je vrlo mala verovatnoća da se u banci dobije lažna dinarska novčanica, jer je NBS na milion komada konstatovala samo 3,24 falsifikovane novčanice.

“Novčanicu od banke preuzimate na bakomatu, ili sto je ređi slučaj na šlateru. Imali smo prijavu građana da su podigli falsifikovane novčanice na bankomatu, ali nismio sigurni u to, jer građanin može da ima u novčaniku falsifikovanu novčanicu i da je pomeša sa onima koje podigne sa bankomata”, rekao je Jeremić.

Naveo je da banke imaju službenilke koje je NBS obučila da prepoznaju falsifikate, kao i mašine koje kontrolišu autentičnost novčanica, pa je zato logično da falsifikati ne stižu iz banaka.

Jeremić je rekao kako falsifikatori ne izrađuju apoene od 10 i 20 dinara, jer nisu isplativi, već one od 2.000 dinara, zato što se isplate, a i najčešće su u upotrebi, pa ne izazivaju sumnju.

Povodom nedavnog hapšenja jedne grupe falsifikatora, Jeremić je rekao da se to povremeno dešava i naveo primer da je početkom godine otkrivena jedna stamparija lažnog novca u kojoj je otkriveno 2.000 novčanica od po 100 dolara.

“Pre nekoliko godina smo imali dva-tri slučaja. To se povremeno dešava i taj novac nije opasan, jer ga policija otkrije pre nego što bude pušten u opticaj. Opasan je onaj koji uđe u opticaj, pa ljudi trpe štetu”, objasnio je Jeremić.