in

Narodna banka Srbije: Od 1. novembra trgovanje dirhamom i denarom

Narodna banka Srbije: Od 1. novembra trgovanje dirhamom i denarom

BEOGRAD –

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da će od 1. novembra biti moguće trgovanje valutama Ujedinjenih Arapskih Emirata (dirham) i Severne Makedonije (denar), dok će hrvatska kuna od 1. januara 2023, kada Hrvatska pristupa evro zoni, biti isključena sa kursnih lista.

Građani će hrvatsku kunu za dinare u menjačnicama i bankama u Srbiji moći da zamene do kraja 2022. godine, nakon čega će zamena biti moguća isključivo kod određenih institucija u Hrvatskoj.

Pri donošenju odluke o uvođenju dirhama na listu valuta kojima se trguje na domaćem deviznom tržištu, NBS se rukovodila potrebama firmi i potencijalima ekonomske i drugih vidova saradnje, imajući u vidu značaj koji bi uvođenje dirhama na listu imalo za dalju saradnju dve zemlje, pre svega u smislu dodatnih olakšica za investiranje i poslovanje domaćih i kompanija iz UAE , kao i za promociju Srbije u UAE.

Kako se dodaje, NBS se pri donošenju odluke o uključivanju makedonskog denara na listu valuta kojima se trguje na domaćem deviznom tržištu, rukovodila razvijenom ekonomskom i drugim vidovima saradnje Srbije i Severne Makedonije, ali i potencijalima za dalji razvoj te saradnje, naročito nakon pokretanja inicijative Otvoreni Balkan.

Centralna banka će od 1. novembra 2022. početi da objavljuje kursnu listu za zvanični srednji kurs dinara i kursnu listu za devize – na kojima će biti uključeni i kursevi dinara prema dirhamu i makedonskom denaru.