in

NBS predvodi delegaciju Srbije na Godišnjoj skupštini MMF i SB

NBS predvodi delegaciju Srbije na Godišnjoj skupštini MMF i SB

BEOGRAD –

Delegacija Srbije, koju predvodi guverner Narodne banke Srbije i guverner Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu Jorgovanka Tabaković, učestvovaće na Godišnjoj skupštini MMF-a i Grupacije Svetske banke, koje se održava od 10. do 16. oktobra u Vašingtonu.

Glavne teme na Godišnjoj skupštini biće izgledi svetske ekonomije, kretanja na svetskim finansijskim tržištima i ključni izazovi ekonomskih politika u kontekstu pojačanih geopolitičkih tenzija i poremećaja u lancima snabdevanja, saopšteno je iz NBS.

Diskutovaće se i o energetskoj krizi, kao i o postizanju klimatskih i razvojnih ciljeva.

Pedviđeno je i da generalni direktor MMF-a predstavi Program globalne politike.

Delegacija Srbije će razgovarati s rukovodstvom ove dve međunarodne institucije o aktuelnim i očekivanim makroekonomskim kretanjima u Srbiji.

Tokom održavanja Godišnje skupštine biće organizovan i niz bilateralnih sastanaka delegacije Republike Srbije s predstavnicima brojnih institucija i investitora, radi promocije potencijala srpske privrede i napretka koji je naša zemlja ostvarila na makroekonomskom i opštem planu.

Poseban sastanak biće održan sa predstavnicima Federalnih rezervi NJujorka, na njihovu inicijativu. Prethodni sastanak organizovan je u oktobru 2019. godine kada je u Beogradu boravila visoka delegacija Federalnih rezervi NJujorka, što je bila prva poseta predstavnika ove institucije Narodnoj banci Srbije, navodi se u saopštenju.