in

Нешто мањи претовар терета на српски рекама, повратак крузера

Агенција за управљање лукама представила је, на седмим годишњим консултацијама, резултате у теретном и путничком водном саобраћају за 2021. годину.

У саопштењу се наводи да је на рекама у Србији прошле године претоварено 15,95 милиона тона терета, што је за 3,2 одсто мање него у 2020. години.

Најчешће претоварена врста терета су шљунак, песак и камени агрегати, који заједно чине 30,9 одсто претовара.

Нафта и нафтни деривати су на другом месту, са уделом од 15,2 одсто, док се житарице налазе на трећем месту и учествују са 13,4 одсто.

Угаљ је на четвртом месту са 13,1 одсто учешћа, док се руде налазе на петом месту, резултирајући са 10,4 одсто у укупном претовару.

Обим транспорта шљунка, песка и камених агрегата указује на појачане активности у области грађевинске индустрије и реализацију инфрастуктурних пројеката Владе Србије, стоји у саопштењу.

Када је реч о међународном путничком саобраћају, крузери су се у 2021. години, након паузе проузроковане пандемијом, вратили на реке у Србији.

Према подацима Агенције, на међународним путничким пристаништима у Србији евидентирано је 508 пристајања и 40.388 укрцаних и искрцаних путника.

Највише пристајања остварено је у Београду – 209, затим у Новом Саду – 131.

Доњи Милановац дочекао је 99 пристајања, Голубац 65, а Кладово два.

У Агенцији очекују да ће се овогодишња наутичка сезона приближити резултатима периоду пре пандемије, имајући у виду да је у Београду најављено 700 пристајања крузера.

Агенција ће стога посебну пажњу посветити даљем развоју наутичког туризма у Србији, додаје се у саопштењу.