in

NIS utiskuje CO2, plan da 2030. pola potrošnje bude iz obnovljivih izvora energije

NIS utiskuje CO2, plan da 2030. pola potrošnje bude iz obnovljivih izvora energije

Za Bilten Nacionalnog nafnog komiteta Srbije, on je ocenio da je NIS formirao Blok Energetike da bi ubrzao proces energetske tranzicije koji u toj kompaniji traju duže od osam godina.

“Osnovni fokus biće širenje obima posla u oblasti proizvodnje i trgovine električnom energijom, solarnom energijom, kao i upravljanje energetskim resursima u NIS-u, uključujući i TE-TO Pančevo i HIP Petrohemiju”, rekao i dodao da kroz kontunirani razvoj kompanija unapređuje i energetski sektor Srbije.

Poručio da je osnovni cilj NIS-a dekarbonizacija kroz proces energetske tranzicije.

“Planiramo da do 2030. godine polovina naše potrošnje bude iz alternativnih izvora energije i činimo značajne korake u tom pravcu”, rekao on.

Fomihin rekao da se pre svega razmatraju projekte proizvodnje električne energije iz energije Sunca i vetra, gde su učinjeni konkretni koraci.

NIS analizira potencijalne projekte za primenu biomase, biogasa kao i malih hidroelektrana, a on najavljuje intenziviranja projekata iz oblasti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije, izdvajanja i skladištenja CO2, razvoja pilot projekata za nekomercijalne tehnologije.

Navodi da je NIS istovremeno definisao i veliki broj mera i mogućnosti za smanjenje različitih vrsta emisija, prvenstveno gasova sa efektom staklene bašte.

“Već vršimo “utiskivanje” CO2 u naša ležišta u cilju sprečavanja emisija u atmosferu i podizanja proizvodnje nafte i gasa. Time ostvarujemo dvostruku dobit – imamo i biznis benefite, ali svakako i ekološke koristi”, rekao je Fomihin.

Naveo je da je NIS od 2013. godine započeo programe proizvodnje električne energije na naftnim i gasnim poljima tamo gradeći male elektrane koje iz gasova proizvode električnu i toplotnu energiju.

“U ovaj program NIS je do sada investirao više od 20 miliona evra, a ukupna maksimalna električna snaga elektrana je 14 MW”, precizirao je on i naveo da se pored ekoloških ostvaruju i finansijski benefiti.

Istakao je da se kroz realizaciju projekata ugradnje solarnih fotonaponskih elektrana na osam benzinskih stanica u Srbiji planira godišnja ušteda u nabavci struje od gotovo 300 MWh uz isporuku oko 40 MWh u distributivnu mrežu a sa godišnjim smanjenje emisije ugljen dioksida od 375 tona.

“Planiramo da projekat bude proširen na još 30 benzinskih stanica u naredne dve godine. Takođe planiramo izgradnju solarnih fotonaponskih elektrana u okviru Rafinerije nafte Pančevo i skladišta derivata nafte u Novom Sadu”, rekao je Fomihin.

Najavio je da će ta dva projekta biti okončana do jeseni 2023. godine, te da će ukupnu instalisanu snagu panela biti 8,3 MW a godišnja proizvodnja 11200 MWh električne energije.

Naveo je da je NIS završio projekat gasne TE-TO Pančevo, te da nastavlja rad na projektu vetroparka.

On je istakao da je za NIS najvažnije stabilno snabdevanje električnom energijom jer poput Rafinerije Pančevo u svom sastavu ima postrojenja od posebnog značaja za Republiku Srbiju.

Direktor Bloka Energetika NIS navodi da je ta kompanija kroz svoju zelenu agendu od 2009. godine u projekte zaštite životne sredine i projekte koji značajno doprinose unapređenju ekološke slike investirali oko 900 miliona evra.