in

Okrugli sto u PKV: Azerbejdžan perspektivno tržište za poljoprivredne proizvode iz Srbije

“Azerbejdžan je za agrarne kompanije iz Srbije upalio zeleno svetlo i poziva ih da svojim proizvodima snabdevaju tržište te zemlje. Poziv je ozvaničen i državnim ukazom koji je nedavno objavljen”, rekao je predstavnik ministarstva poljoprivrede Azerbejdžana i predsednik nacionalne Asocijacije selekcionara i semenara doktor Afar Hacijev.

“Predsednici Alijev i Vučić su obezbedili odličnu poslovnu klimu između dve zemlje. Mi smo veoma zainteresovani za semenske proizvode, ne samo kukuruza nego i lucerke i soje, zatim za sadni materijal, preparate za zaštitu bilja, kao i voće i povrće. Prepoznajemo velike mogućnosti za saradnju sa Institutom NS seme, a pozivamo i druge agrarne kompanije jer su potencijali veliki. Prvi korak je registracija biljnijh vrsta. Znamo da Srbija ima proizvodnju usaglašenu a evropskim standardima i taj administraivni posao veoma brzo i lako završavamo, potom sledi komercijalni deo. U svakom slučaju, mi smo veoma otvoreni za saradnju”, poručio je Hacijev.

“U prvih osam meseci ove godine Srbija je u Azerbejdžan izvezla poljoprivredne proizvode u vrednosti od samo 1,25 miliona evra, što je zanemarivo”, istakao je predsednik Udruženja za poljoprivredu Privredne Komore Vojvodine Mladen Petković izrazivši očekivanja da će nakon ove posete i konretnih razgovora ta saradnja krenuti uzlaznom putanjom.

Odličan poznavalac azerbejdžanskog tržišta koji je u tu prijateljsku zemlju već doveo nekoliko kompanija iz Srbije, Milenko Lončar ističe da su mogućnosti za ekonomsko umrežavanje ogromne i pozvao domaće agrarne kompanije da ponude svoje proizvode azerbejdžanskom tzržištu.

Savetnik generalnog direktora Instituta “NS Seme” dr Vuk Radojević pozvao je azerbejdžanske partnere da predoče svoje potrebe za semenskom robom i naglasio da će novosadski Institut za ratarstvo i povrtarstvo sa zadovoljstvom odgovoriti na njih.

Potencijale u oblasti voćarske proizvodnje predočio je profesor doktor Zoran Keserović sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, a u oblasti zadružnog sektora, predsednica Zadružnog Saveza Vojvodine mr Jelena Nestorov.

Jedan od važnih azerbejdžansko -srpskih projekta koji je sada u prvoj fazi realizacije jeste izgradnja doradnog semenskog centra u Azerbejdžanu, a u posao su uključene dve kompanije iz Srbije, čulo se na okruglom stolu u Privrednoj Komori Vojvodine.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /