in

Паритет евра према долару, близу изједначавања

Индекс волатилности на девизним берзама и даље показује највиши ниво од краја марта 2020, од 11,2 процента, што одражава нервозу међу инвеститорима који посматрају изједначавање курса између јединствене валуте и долара.
Евро је порастао за 0,1 посто на 1,019 долара, након што се у среду спустио на најнижи ниво у последње две деценије од 1,01615 долара.

Паритет између евра и долара је на дохват руке и за очекивати је да ће тржиште то сада желети да види, изјавио је Морис Пејсен, саветник за валуте и камате у Беренбергу.

Према речима Џорџа Саравелоса, глобалног шефа за истраживања валутних тржишта у Дојче банци, ако Европа и САД склизну у рецесију у трећем кварталу, а Федералне резерве наставе да подижу камате, паритет ЕУР-УСД могао би да достигне 0,95-0,97 евра за долар”.

Доларски индекс, који мери вредност америчке валуте у односу на шест главних ривала, склизнуо је за 0,1 одсто на 106,97 поена, повлачећи се са максимума од 107,27 поена забележеног у среду, односно са највише коте која није виђена од краја 2002.

Валуте везане за робу су ојачале данас погуране растом цена бакра.