in

PKS formira mrežu savetnika za socijalna preduzeća (AUDIO)

PKS formira mrežu savetnika za socijalna preduzeća (AUDIO)

BEOGRAD –

U Srbiji ima hiljadu 200 socijalnih preduzeća, ali tačan broj onih koji bi mogli da steknu taj status nije poznat. Iako je prošla godina od usvajanja Zakona o socijalnom preduzetništvu, mnoga preduzeća još nisu registrovana na taj način. Kako bi im pomogla da formalno steknu status socijalnog preduzeća registracijom u APR-u, Privredna komora Srbije osniva mrežu savetnika.

poslovanje, preduzece, poslovna, zgrada, preduzetnik, firma

Privredna komora Srbije će mrežu savetnika formirati u regionalnim privrednim komorama. U saradnji sa nadležnim institucijama i organizacijama civilnog sektora, kao i socijalnim preduzećima, komora će analizirati potrebe socijalnih preduzeća, kako bi mogao da bude napravljen plan sektora, kaže Milica Pavić iz Centra za programe podrške privredi i mikro, malim i srednjim privrednim društvima Privredne komore Srbije.

Aktivnosti Privredne komore usmerene su na nekoliko oblasti kojima se unapređuje sektor socijalnog preduzetništva, dodaje Milica Pavić.

Aleksandar Bogdanović iz Koalicije za razvoj solidarne ekonomije smatra da je važno to što je zakon donet, jer omogućava prepoznavanje socijalnog preduzetništva u pravnom sistemu i na taj način se, kako kaže, garantuje podrška njegovom daljem razvoju.

Bogdanović dodaje da socijalno preduzetništvo ne podrazumeva samo inkluziju ranjivih i teško zapošljivih kategorija stanovništva, već i rešavanje bilo kog društvenog problema iz mnogih oblasti, poput zaštite životne sredine, razvoja ruralnih područja, kulture i obrazovanja. Precizna statistika koliko zapravo ima socijalnih preduzeća u Srbiji ne postoji, kaže Bogdanović i ocenjuje da je zbog toga potrebna registracija njihovog statusa.

U narednom periodu očekuje se da bude završen i usvojen Program za razvoj socijalnog preduzetništva, kao strateški dokument države koji će odrediti pravac razvoja tog vida preduzeća.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /