in

Подршка за израду првог водича за дигиталне номаде на територији АП Војводине

У актуелном позиву пројекат обухвата 34 полазника из Србије и држава у региону који се обучавају за различите сфере дигиталног маркетинга. Пројекат “Иста шанса” подразумева преквалификацију и проналазак послова на даљину.

Секретар Иванишевић је изјавио да су вишеструки разлози због којих је ресорни секретаријат дао своју подршку пројекту. Између осталог, због тога што пружа обуку за савремене дигиталне вештине које могу обезбедити посао и зато што су полазници људи из читавог региона Западног Балкана што показује ширину Војводине.

Према његовим речима, први конкретан резултат споразума о сарадњи до краја јула биће 1. водич за дигиталне номаде на територији АП Војводине на енглеском језику, у коме ће бити представљене компаративне предности Војводине, као дестинације која треба да привуче људе који користе савремене дигиталне и комуникационе технологије за обављање својих послова и живе “номадским” животом.

Иванишевић је изнео податке који се односе на туризам. Према подацима Привредне коморе Војводине, за првих пет месеци ове године у Војводини је забележен 89,9 одсто већи број гостију него у истом периоду прошле године, од тога су 42 одсто били гости из иностранства. Укупан број ноћења повећан је за 50,4 одсто.

“Ови подаци показују да је туризам успео да се опорави, чак и у односи на 2019. годину. Али, ми хоћемо да и даље напредујемо и управо данашњи споразум има за циљ да и људима који се популарно зову дигитални номади представимо Војводину као дестинацију у којој могу доћи да успешно раде, у пријатељском окружењу, са трошковима становања који нису високи, образованом радном популацијом, добром инфраструктуром, оптичким интернетом у скоро сваком дому и “хот спот” бесплатним интернетом на многим јавним местима”, изјавио је Иванишевић.

Председник удружења “Be Happy Work and Travel” Никола Сивч захвалио се на подршци Покрајинском секретаријату за привреду и туризам што је препознао значај оног чиме се удружење бави и што ће се сарадња односити на више активности од којих ће прва бити израда водича за дигиталне номаде у коме ће бити представљено оно најбоље што Војводина нуди, а једном просечном дигиталном номаду треба како би се добро осећали у својој покретној канцеларији. Говорећи о пројекту “Иста шанса”, Сивч је навео да се он реализује у сарадњи са водећом светском маркетинг платформом HubSpot и њиховом HubSpot Academy, као и са Google Analytics Academy.