in

Потписан споразум о сарадњи Министарства рударства и АИНС-а

Како је саопштено из Министарства, Михајловић је казала да ће споразум са Академијом инжењерских наука донети квалитет на изради стратешких и нормативних докумената које Министарство спрема и да ће заједно радити на дефинисању и реализацији планова и пројеката који су кључни за развој енергетике у Србији.

„Пред Србијом је велики инвестициони подухват који је немогуће спровести без струке и људи који имају довољно и знања и искуства. Верујем да ће знање којем Академија располаже и које ће понудити Влади, односно држави, бити веома корисно и да ће све што радимо у области рударства и енергетике бити квалитетније“, рекла је Михајловић.

Истакла је да ту мисли и на учешће чланова Академије у изради стратешких докумената – Стратегије развоја енергетике и Националног интегрисаног плана за климу и енергетику, али и на учешће у дефинисању свих енергетски одрживих планова и пројеката које ћемо у наредним деценијама реализовати са циљем да останемо енергетски безбедни.

Председник Академије инжењерских наука Србије Бранко Ковачевић истиче да је потписивање споразума наставак сарадње са министрком Михајловић, с обзиром да су, наводи, сличан споразум имали и док је водила Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

„Сарадњу у области рударства и енергетике видимо као кључну када говоримо о развоју ових сектора у Србији, јер мислимо да можемо да помогнемо, имајући у виду да је енергија стратешки ресурс. Желимо да разговарамо о свим темама и о свим изворима енергије, посебно о ОИЕ и нуклеарној енергији која је поново актуелна, као и о паметним мрежама за повезивање потрошача“, навео је Ковачевић.

Истиче да Академија има све профиле инжењера, и за гас и нафту и за електроенергетику.

Уверен је, каже, да ће сарадња допринети и Академији и Министарству, и у крајњем случају да ће донети много тога доброг држави.

Споразумом је предвиђено да Министарство и Академија сарађују у припреми и спровођењу стратешких докумената, планова и пројеката од заједничког интереса кроз размену информација и података, са циљем унапређења истраживања у области рударства, транспорта и складиштења енергената, производње и дистрибуције електричне енергије.

Такође, сарадња се односи и на борбу са климатским променама и заштиту животне средине, као и веће коришћење ОИЕ, те учешће представника Министарства у одборима Академије, и учешће чланова АИНС у радним групама Министарства.