in

Повећање минималца и минимална потрошачка корпа (АУДИО)

БЕОГРАД –

Према званичним подацима за март, у Србији су храна и безалкохолна пића поскупела за 15,7 одсто. Из Савеза самосталних синдиката Србије упозоравају да минимална зарада од 35.000 динара више није ни близу довољна да покрије минималну потрошачку корпу, која је у јануару износила око 42.000 динара.

Повећање минималца за ову годину од око девет одсто није покривало минималну потрошачку корпу ни пре раста цена, а потпуно су га поништила актуелна поскупљења, пре свега хране, указује потпредседник Савеза самосталних синдиката Душко Вуковић.

намирнице, цене, потросаци, поскупљење, министраство, трговине, супермаркет, потросацка, корпа, производјаци, трговци, трговински, ланци, новцаник, пиxабаy, 800x450

Према рачуници Министарства трговине, туризма и телекомуникација, у марту прошле године износ за храну у минималној корпи за трочлану породицу био је 16.860 динара, а за јануар ове године, износ за храну је порастао на 19.198 динара.

Вуковић истиче да су неопходне измене Закона о раду којима би се уважиле реалне потребе запослених, као и да Савез припрема предлог „синдикалне потрошачке корпе“ према којој је за исхрану трочлане породице у Србији месечно неопходно око 50.000 динара.

Цео разговор са потпредседником Савеза самосталних синдиката Србије Душком Вуковићем, послушајте у аудио прилогу Бранке Драговић Савић.