in

Predsednik: Pripremili smo se za zimu, gas nas spasava

Predsednik: Pripremili smo se za zimu, gas nas spasava

Vučić je odgovarajući na pitanje da li će Srbija imati dovoljno gasa tokom zime, jer je počela da troši rezerve i šta će biti sa strujom, pošto je poslednjih dana zabeležena natprosečna potrosnja rekao da su zahvaljujući dogovoru sa Mađarskom naše rezerve gasa danas 650 miliona kubnih metara.

On je dodao da je napravljen i dobar aranžman sa Bulgargasom juce i da kreću dodatne količine u pravcu Srbije da bi se trošilo manje rezervi.

“Nas gas danas spasava. Zahvaljujući panonskim elektranama TETO Novi Sad i TETO Pančevo možemo da preživimo”, rekao je Vučić i napomenuo da to ne bi bilo moguće da se Srbija oslanja samo na ugalj i hidro potencijale.

Istakao je da se Srbija dobro pripremila, ali da je cena gasa otišla nagore četiri do pet puta za poslednjih devet dana.

“Bila je 250 evra za hiljadu kubnih metara gasa, a jutros ne može ispod 1 550 da se dobije”, ukazao je Vučić.

On je dodao da je Srbija kupovala jeftinije, ali da će sada i Austrija i Mađarska i druge zemlje morati da počnu da troše rezerve i da će time cena gasa i električne energije da raste.

Vučić je istakao da Srbija i dalje drži izrazito nisku cenu struje i gasa za domaćinstva i da to predstavlja način da se pomogne građanima, ali i firmama da mogu da ostanu u lancu proizvodnje u različitim oblastima industrije.

“Za nas je energetska infrastruktura od presudnog značaja”, rekao je Vučić.

Orban: Hvala Srbiji na korektnosti

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je odgovarajući na pitanje o snabdevenost gasom da je zahvalan Srbiji, jer u ovom trenutku jedina ozbiljna količina gasa u Mađarsku dolazi iz pravca Srbije i svaki molekul gasa je stigao.

On je pohvalio Srbiju da u tom smislu postupa perfektno, i naveo da je dugo godina bilo isto i u suprotnom pravcu kada je gas iz Mađarske išao u Srbiju.

Kako je naglasio obe zemlje se ponašaju korektno i jedni na druge mogu da računaju ako se promeni situacija.

“Kada se u Evropi vide neprijateljstva mora da se pokaže da postoje dobra rešenja i ovakvi primeri. Dok Srbija ima gasa imaće i Mađarska, a dok Mađarska ima gasa imaće i Srbija”, poručio je Orban.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /