in

Представљена Сива књига иновација НАЛЕД-а са 60 препорука

БЕОГРАД –

Сива књига иновација, специјализована публикација НАЛЕД-а са 60 препорука за побољшање амбијента за иновације у Србији представљена је данас а њени први примерци уручени су министрима Бранку Ружићу и Ненаду Поповићу.

Истичући да ће помно проучити препоруке из ове књиге од којих се део односи и на Министарство просвете, науке и технолошког развоја Ружић је навео да је Влада Србије последњих година доста радила на развоју система за иновације и да ће министарство које води ове године сектор иновација подржати са више од три милијарде динара.

„Сива књига иновација осим дефинисања проблема даје и препоруке

за њихова решења, а 12 од 60 препорука је у надлежности Министарства просвете. Посебно нам је важна она о већој сарадњи науке и привреде, где иначе имамо оцену 39,6 од могућих 100, пошто само три одсто предузећа у развоју иновација сарађује са академском заједницом“, рекао је Ружић.

Министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић је истакао да је Србија једно од пет најбољих места у Европи за иновације.

„Ово данас је наставак акције за представљање Србије као земље за иновације, а то се најбоље ради у сарадњи Владе Србије, привреде и невладиног сектора“, навео је Поповић.

Нагласио је да је министарство на чијем је челу спровело више програма у овој области у претходних пет година а да се добре тенденције у IT сектору и иновацијама огледају и кроз извоз који је лане у овој области први пут премашио рекордан резултат који је раније припадао пољопривреди и да се очекује да извоз ове године достигне близу две милијарде долара.

Представљајући књигу директор за конкурентност и инвестиције НАЛЕД-а Душан Васиљевић је навео да прво издање ове књиге садржи 50 препорука за унапређење услова за пословање иновативних и високотехнолошких привредних субјеката уз додатних 10 стимулативних препорука везаних за пореске олакшице и субвенције.

Међу препорукама као приоритетне су издвојене оне о увођењу индустријских доктората у образовни систем Србије, прекидање кажњавања стартапова због кашњења уплате једне рате кредита, омогућавање примене паметног уговора у правном систему Србије.

Књига је настала у оквиру програма СтарТећ, чији је циљ трансформација традиционалне економије у дигиталну и високотехнолошку а који финансира компанија Филип Морис.