in

Променљиво време погодује појави штетних организама (АУДИО)

Промењиво време изузетно погодује развоју штетних организама рекла је стручњак Прогнозно извештајне службе за заштиту биља Милена Марчић. У заштити воћарских врста актуелна је заштита јабучастог воћа од проузроковача бактериозне пламењаче.

Препоручује се примена бакарних препарата у нижим концентрацијама јер ово обољење може у року до 2 године да уништи читаве засаде.

Период примарних зараза од чађаве краставости још увек је у току. Произвођачи јабука треба да примењују фунгициде. Што се тиче коштичавог воћа оно које сада цвета, пре падавина треба да се заштити од мунилијоза (сушење цвета и гранчица) а код прецветалих воћки треба да се заштити лист од шупљикавости, пегавости док произвођачи шљива, треба да се бране од жуте и црвене шљивине осе.

Произвођачи пшенице треба да буду изузетно обазриви каже саговорница.

„Ми инистирамо да се прегледају парцеле и уколико се уочи присуство болести да се спроведу хемијске мере заштите ( сива пегавост листа и жуто-мрка пегавост)“.

Код шећерне репе се врло рано детектовало излажење пипе са старих репишта а ризик да она полети и уништи биљку је велик посебно изнад 20Ц.

Произвођачи лука треба да обрате пажњу на присусво трипсе, лукове муве и минирајућег увелука. Интензиван је лет купусне муве и ускоро ће кренути и купусни мољац.

Детаљније о свему овоме на порталу www.pisvojvodina.com, на друштвеним мрежама или посетом најближој стручној служби.