in

Радујко: Управа царина постигла рекордне резултате, милијарду и по евра више прихода него лане

Радујко за РТС истиче да ће државни буџет бити осетно већи што Управа царина боље ради.

Каже да су рекордне резултате постигли тако што су после серије негативних информација и затечених проблема формирали тим квалитетних људи који данас воде Управу царина.

“Дефинисали смо вредносне принципе, а затим и приоритете у раду и једно и друго представили запосленима. Инсистирали смо на пуној примени закона и свих других прописа на сваком месту где се обављају царински послови. Контролисали смо законитост у раду”, наводи Радујко.

Истиче да су резултати ове године још бољи и каже да очекује да буде остварено више од милијарду и по евра прихода више него у прошлој години.

Према његовим речима, борба против кријумчарења један је један од три приоритета а овај део Европе традиционално оптерећен кријумчарским рутама.

Истиче да ће дигитализација, када сви пројекти буду реализовани, у значајној мери донети већу непристрасност.

“Софтвери и решења која уводимо не умеју да зажмуре на једно око. Смањиће се ризик од људског фактора и намерне или ненамерне грешке”, објашњава Радујко.

Каже да су неки пројекти већ завршени, а неки у току, као и да се неки спроводе уз подршку Европске уније, а неки из буџета Србије.

“Ако говоримо о томе да комплетан процес буде завршен, говоримо о периоду од наредне две године. Тада ћемо имати у потпуности аутоматизован поступак извоза, увоза, транзита и свих других послова који се обављају на царини без папира и беспотребног стварања гужви”, истиче Радујко.

Наглашава да ће то привреди донети брже, ефикасније и потпуно правно извесне процедуре, а грађанима ефикасну државну администрацију и више новца у буџету