in

Raste poverenje nemačkih kompanija u Srbiju

Raste poverenje nemačkih kompanija u Srbiju

Govoreći o daljoj saradnji i investicijama nemačkih kompanija na srpsko tržište, predsednica vlade je istakla da je cilj Srbije povećanje nemačkih investicija i jačanje saradnje u ključnim oblastima, koje su pokretač srpske privrede.

Premijerka je istakla da će, imajući u vidu da je država uspela da obezbedi povoljnu investicionu klimu i dobar zakonodavni okvir za kompanije koje žele da investiraju i prošire svoje poslovanje u Srbiji, opredeljenje i nove vlade biti značajna podrška saradnji sa Nemačko-srpskom privrednom komorom.

Ocenjujući privrednu klimu u Srbiji kao veoma dobru, predstavnici ove privredne komore istakli su da postoji porast poverenja nemačkih kompanija u Srbiju i da su procene da bi gotovo 95 odsto kompanija, koje već rade u Srbiji, ponovo investirale.

Prema njihovim rečima, skoro polovina ovih preduzeća planira uvećanje investicija.

Pozitivno je ocenjen i efekat ulaganja u dualno obrazovanje, u kojem učestvuju i nemačke kompanije, i istaknuto da je neophodna njegova intenzivnija promocija, jer postoji stalna potreba za obrazovanim kadrovima.

Nemačke firme u Srbiji, kako je objašnjeno, zapošljavaju više od 76.000 srpskih radnika, a cilj je da se broj radnih mesta u narednim godinama poveća.

Premijerka Brnabić je navela da će država nastaviti sa ovim modelom obrazovanja, kojim je do sada obuhvaćeno 10.000 učenika i 800 kompanija, što je od izuzetne važnosti za privredu i lakše zapošljavanje mladih.

Kako je objasnila, u dualno obrazovanje je investirano više od 191 milion evra, a planirana su i nova ulaganja, jer je prepoznato da je ovo dobar put da se dođe do školovanog kadra koji će moći da odgovori na potrebe kompanija na srpskom tržištu.

Na sastanku je zaključeno da zainteresovanost nemačkih kompanija za investiranje, povoljna poslovna klima i pozitivna saradnja dve države u oblasti ekonomije, otvaraju mogućnosti za dalje jačanje saradnje u brojnim oblastima.

Prijem povodom Dana nemačkog jedinstva u Botaničkoj bašti

Povodom Dana nemačkog jedinstva, u Botaničkoj bašti u Beogradu, Ambasada Nemačke organizovala je danas prijem, a domaćin ambasadorka Anke Konrad poručila je da je Nemačka zahvalna svim partnerima širom sveta što su im pružili ruku pomirenja posle dva razorna rata i patnje miliona ljudi.

“Zahvalni smo što su nekadašnji neprijatelji postali partneri i bliski prijatelji”, kazala je Konrad obraćajući se na prijemu kojem su prisustvovali premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri u Vladi Jadranka Joksimović, Maja Gojković, Nenad Popović, savetnica predsednika Republike Suzana Vasiljević, predsednik SPS-a Ivica Dačić.

Takođe, prijemu su prisustvovali i narodni poslanici Nebojša Zelenović, Pavle Grbović, Borko Stefanović, Dobrica Veselinović, predstavnici diplomatskog kora, među kojima i ambasador SAD Kristofer Hil, i ličnosti iz javnog života, među kojima i selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić.

Konrad kaže da se ruka prijateljstva nije podrazumevala i dodala da se poverenje koje je povereno ujedinjenoj Nemačkoj poštuje u toj zemlji, kao i da će ga zasluživati svakog dana.

Ambasadorka je navela da Dan nemačkog jedinstva nije izgubio na svojoj aktuelnosti čak ni 32 godine nakon događaja vezanih za ponovno ujedinjenje dve nemačke države koje su 28 godina bile razdvojene zidom.

Konrad je kazala da za nju kao istočnu Nemicu, ujedinjenje dve Nemačke znači slobodu i to ne samo slobodu da putuje gde hoće i kupi šta želi, već na prvom mestu slobodu da stekne svoju sliku o svetu umesto da ponavlja nametnutu volju, da se induividualno razvija, umesto da je neko ukalupi.

“Ukratko sloboda da sama organizujem svoj život”, kazala je Konrad i ukazala na to da su i danas u svetu mnogi hrabri ljudi izašli na ulice da se bore za slobodu, poput onih koji protestuju protiv rata u Ukrajini, ali i u Iranu, gde nedeljama izlaze na ulice zalažući se za ženska prava.

Kako navodi, ove godine se Dan nemačkog jedinstva obeležava u trenutku dok se vodi rat koji preti miru u Evropi i kojim Rusija podriva teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

“Imamo isti stav kao Srbija, ne priznajemo lažne referendume. Nemačka je solidarna sa Ukrajinom i njenim narodom”, kazala je ambasadorka.

Prema njenim rečima, ove godine nacionalni dan Nemačke se održava pod motoom “Rastimo zajedno” koji znači zajednički rast dve Nemačke, ali odražava i bilateralne odnose Srbije i Nemačke, koji su poslednjih godina doživeli zamah.

Kako navodi, saradnja obuhvata politički dijalog, ekonomsku saradnju, naučnu razmenu, policijsku saradnju, kulturna dešavanja…

U bilateralne planove i projekte uključene su mnoge organizacije i institucije, kazala je Konrad i posebno istakla snažno zastupljenu nemačku privredu u Srbiji.

Dan nemačkog jedinstva nacionalni je praznik Nemačke, koji se proslavlja 3. oktobra, a njime se obeležava ujedinjenje Nemačke 1990. godine i proslavlja se kao nacionalni praznik od 1990. godine, kada je ujedinjenje formalno završeno.