in

РГЗ: Улагање у некретнине у Србији скочило 23% у првом квартал

БЕОГРАД –

Инвестирање у некретнине у Србији достигло је у првом кварталу ове године нов рекордан ниво са износом од 1,6 милијарди евра, што је раст од 23,1 посто у односу на исти период 2021, саопштио је данас Републички геодетски завод (РГЗ).

Количина новца уложеног у некретнине у прва месеца је удвостручена у односу на први квартал 2019., од када је присутан стални раст промета на овом тржишту.

Број закључених купопродајних уговора такође показује континуирани раст. У извештајном периоду је закључено укупно 32.164 уговора, што је за 6,7 процената више него у првом тромесечју прошле године.

Из РГЗ-а истичу да је број склопљених купопродајних уговора у првом кварталу већи за чак 47,1 посто него у истом периоду 2019.

Највише новца у промету свих врста непокретности на нивоу Србије инвестирано је у станове. У ову врсту непокретности уложено је 889,5 милиона евра, што представља 57 одсто удела у укупном улагању у непокретности.

Из кредита су најчешће плаћени станови, а удео њиховог плаћања у првом кварталу 2022. године износи 28 процената.

У највећим градовима у Србији станови су, из кредитних средстава, највише плаћани у Нишу (40%), затим у Новом Саду (33%), Београду (31%) и Крагујевцу (25%), наводи се у саопштењу Републичког геодетског завода.