in

Рубља пала према долару и евру на двонедељни минимум

Силазни тренд на руској берзи започео је крајем прошле недеље након што је гасни гигант Гаспром отказао исплату дивиденди први пут за последњих више од две деценије.

Рубља је ослабила на трговању до 7:38 часова по средњоевропском времену за 1,4 посто на 55,27 рубаља за долар, након што је раније пала на 56,5050, на најнижи ниво од 20. јуна, преноси Ројтерс.

Руска валута је према евру потонула за 1,3 процента на 57,29 рубаља, при чему је претходно, на отварању трговања, такође дотакла двонедељни минимум од 58,90 рубаља за евро.

Министар финансија Антон Силуанов је изјавио прошле среде да би Русија могла да смањи државну потрошњу и усмери средства на интервенције на девизном тржишту како би ограничила јачање рубље које угрожава буџетске приходе.

Прошлонедељно јачање рубље, при чему је у среду достигла седмогодишњи најјачи ниво према долару и евру, изазвало је забринутост међу званичницима и компанијама које су фокусиране на извоз, јер умањује приходе у доларима и еврима које Русија остварује од извоза робе.