in

Salon italijanske hrane i pića: Srpski somelijeri uče od Italijana

Na Salonu će izlagati 30 italijanskih kompanija. Petnaest iz prehrambenog sektora i 15 proizvođača vina, koji će predstaviti autentične italijanske proizvode.

Kada je u pitanju promocija vina, somelijeri veruju da mnogo toga možemo naučiti od Italijana.

“Na Salonu će biti organizovani susreti, kako profesionalaca iz prehrambenog sektora, tako i proizvođača vina. Nakon 27. oktobra imaćemo još inicijativa na kojima će učestvovati profesionalci iz različitih sektora”, kaže za RTV Antonio Ventreske direktor agencije “ITA”.

Dejan Živkoski predsednik Udruženja somelijera Srbije ističe da Italijani vode računa kako pakuju, kako sve uklapaju na marketinškom nivou. On je ocenio da i u Srbiji ljudi iz struke treba više da se pomuče oko tog dela poslovne aktivnosti.

Ekonomska saradnja sa Italijom je izuzetno razvijena i diverzifikovana.

Italija predstavlja jednog od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i jednog od najvećih stranih investitora.

Saradnja sa Italijom kao partnerskom zemljom predviđena je i za Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu.

“Ako gledamo samo prvi kvartal, mi smo već zabeležili rast izvoza i uvoza, što se tiče Italije i njihovih i naših proizvoda. Očekujemo da ćemo premašiti prošlogodišnji rekord od 312 miliona evra. To će biti sigurno preko 320 miliona evra”, objašnjava Goran Đaković, savetnik ministra poljoprivrede.

Ambasador Italije u Beorgadu Luka Gori podseća da su odnosi između Italije i Srbije, u prehrambenom sektoru, u porastu.

“U 2021. godini imali smo razmenu od 40 miliona evra. A Italija je na prvom mestu među dobavljačima kada govorimo o maslinovom ulju, pirinču, testenini i vinu”, zaključuje Gori.

Salon italijanske hrane i pića održaće se u hotelu Hilton u Beorgadu 27. oktobra.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /